Ridderkerks Dagblad | Praktijkparkje
mainImage

Praktijkparkje

10 juli 2021, 10:25 uur
Lokaal, Columns

Heerlijk, de zomervakantie staat voor de deur. Niet dat ik weg ga, maar even gewoon avonden vrij zijn, minder stukken hoeven lezen. Afspraken maken met mensen, bezoeken die ik al eerder af had willen leggen. Mijn omstandigheden waren de laatste tijd dusdanig dat ik andere keuzes heb moeten maken. Het is zoals het is. 

De scholen gaan ook een paar weken dicht. Ik zou me kunnen voorstellen dat het voor zowel onderwijzers als ook de kinderen best wel even lekker is zo’n vakantie. Ook zij hebben een heel bijzonder jaar achter de rug. Gisteren zag ik tijdens het uitlaten van de hondjes meerdere kinderen verkleed naar school gaan. Heerlijk toch, even een dagje in prinsessenkleertjes naar school?

School; de plek waar mede gewerkt wordt aan een goede basis voor later. Recentelijk mocht ik bij de opening van een hondenuitlaatplek zijn. En wat heb ik daarbij staan glimmen. Maanden geleden sprak de directeur van een school voor praktijkonderwijs de wens uit voor een omheinde hondenuitlaatplek. Op zijn school is een kennel waar op honden gepast wordt. Logischerwijze moeten deze ook uitgelaten worden. En aangezien je als school ook de verantwoordelijkheid voor de leerlingen hebt, wil je dat dit zo veilig mogelijk gebeurd. Naast de school lag een veld die daar uitstekend geschikt voor zou zijn. Een ingediende motie in de gemeenteraad haalde het en het veldje kon omheind worden.

Uiteindelijk was het klaar en dit wil ik u niet onthouden: het is uiteindelijk niet gewoon een veldje met een hek geworden, maar (naar mijn mening) een prachtig ingericht geheel waar honden zich uit kunnen leven. Prachtig om te zien en ook mijn bulletje gaf haar goedkeuring eraan :-). Wat ik nog leuker vond om te horen was dat, tijdens de aanleg hiervan, leerlingen van de betreffende school hebben mogen meehelpen. Leren in de praktijk, hoe mooi kun je het hebben. Tijdens de opening werden er koekjes gepresenteerd in de vorm van een hondenbot. Met leerlingen was gewerkt om zelf mallen te maken met deze vorm. Andere leerlingen hebben weer gezorgd dat het juiste beslag werd gemaakt en de koekjes gebakken werden. Vervolgens kunnen de leerlingen, die de leergang Groen en Dier volgen, de honden op de weide uit gaan laten. 

Een mooi staaltje praktijkonderwijs toepassen, je moet er maar opkomen. Dat het veldje meer dan een hek en een prullenbak heeft gekregen, dat zal best een beetje meer gekost hebben. Ervaring op doen in de praktijk met een mooi eindresultaat hebben de leerlingen die mee hebben geholpen weer in hun rugzak kunnen stoppen. Hoe vertaal je dat in winst? En hoe simpel zou het zijn geweest om het veldje door ervaren volwassenen aan te laten leggen, bij de bakker wat lekkers te halen bij de koffie? Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Nu zijn de jongelui een ervaring rijker waar ze hopelijk later profijt van hebben. En wie weet kijken ze er ooit met een glimlach op terug.

Karin Kayadoe
Fractievoorzitter Leefbaar Ridderkerk