Ridderkerks Dagblad | Politieke strapatsen 2021 (3)
mainImage

Politieke strapatsen 2021 (3)

29 maart 2021, 10:23 uur
Lokaal, Columns

Zo’n persconferentie, zoals vorige week dinsdag, werkt bij mij niet bepaald eetlust verhogend. Ben er in ieder geval ook niet vrolijk van geworden. Daarin zal ik zeker niet alleen staan.

De avondklok blijft in ieder geval gehandhaafd en gaat per 31 maart aanstaande in om 22.00 uur. Dit vanwege de zomertijd. Verder blijven alle maatregelen van toepassing, ook het thuis ontvangen van één persoon per dag. De reden dat de avondklok naar 22.00 uur gaat, kwam echter nogal vreemd op mij over. Vanwege de schemering zouden burgemeesters en de politie deze verlenging hebben geadviseerd. Er zou dan niet goed gehandhaafd kunnen worden.

Vreemd, in het donker kan dus wel gehandhaafd worden, maar bij schemering niet? Dit zou ik wel een keer uitgelegd willen krijgen van politieagent(en) die dit in de praktijk moeten doen. Het kan geen toeval zijn dat de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb met het “dingetje” handhaven kwam en dat Rutte c.s. dit hebben meegenomen in hun beslissing. 

Ik heb toch Rutte duidelijk horen zeggen dat een avondklok later dan 21.00 uur niet effectief is. Waarom dan toegeven aan de burgemeesters? Regeert hier de angst dat de jeugd met een islamitische achtergrond, die elkaar tijdens de ramadan en na de iftar graag buiten opzoekt, voor rellen gaat zorgen? Dit zou een hele slechte raadgever zijn en daarnaast een trap in de rug van de mensen die zich aan alle maatregelen houden.

Als ik Hugo de Jonge mag geloven, maar dit doe ik niet, zouden er in mei 11 miljoen mensen voor de eerste keer zijn gevaccineerd. Als slag - zeg maar slagen - om de arm gaf hij wel aan dat in de levering van vaccins voortgang moet zitten en er geen vrachtwagen de verkeerde afslag moet nemen. Het waren weer grote woorden van onze minister van volksgezondheid, die in woorden heel erg goed is maar in daden nogal achterblijft.

Maar gelukkig kan het in politiek Nederland nog gekker. Het lekken van berichten is in Den Haag schering en inslag, maar freule Ollongren had wel een speciale manier om, als verkenner, zaken te lekken.

De foto waarop een aantal zaken te lezen waren, die als bespreekpunten - of waren het breekpunten? - vanuit de VVD en D66 waren ingebracht, sloeg in als een bom en kwam als een boemerang terug in het gezicht van verkenners Ollongren (D66) en Jorritsma (VVD) waardoor zij hun biezen konden pakken.

De tekst “positie Omtzigt, functie elders” is en was een brug te ver. Voor Rutte c.s. is Pieter Omtzigt een luis in de pels, maar wel een luis die doet waarvoor hij in de Tweede Kamer zit, namelijk de regering controleren. Na te zijn teruggefloten op de dossiers Joris Demmink en MH17, beet Omtzigt zich vast in de toeslagaffaire en eveneens in dit dossier heeft Rutte een belangrijke rol als eindverantwoordelijke. 

De vraag is welke partij Omtzigt wil wegwerken. Gelet op de drie bovengenoemde dossiers, wijzen de verdenkingen richting Rutte. Mocht dit uitkomen, dan is de politieke rol van Rutte uitgespeeld en zouden er nieuwe verkiezingen moeten komen.

De opmerking van de nieuwe verkenners dat zij in de media hebben gelezen dat Omtzigt iets anders zou willen, slaat als een tang op een varken.

De Draak
Al sinds jaar en dag stond op het Sint Jorisplein het speeltoestel de Draak. Vele ouders hebben daar met hun kroost, wellicht, uren vertoefd. Volgens de gemeente was de bovenlaag versleten door het vele gebruik, waardoor kinderen gewond kunnen raken door splinters of losgeraakt stukjes glasvezel.

De vraag is dan of het geliefde speeltoestel gerepareerd gaat worden en terug wordt geplaatst. Heel eerlijk gezegd twijfel ik hierover. In januari werden door het CDA schriftelijke vragen gesteld en uit de antwoorden van het college zou je kunnen opmaken dat dit weleens niet het geval zal zijn. 

Dit jaar worden in het kader van het Ontwikkelperspectief Centrum 2035 ontwerpen gemaakt voor de herindeling van het Sint Jorisplein. Dit zou een optie kunnen zijn om te kijken of er een manier is om meer informatie te delen over de herkomst van Sint Joris en de draak en het Ridderkerkse wapenschild. Voorlopig - althans, dat is te hopen - is er een vervangende glijbaan geplaatst op het Sint Jorisplein.

Ik heb geen idee welke ambtenaar dit model heeft uitgezocht, maar die moet toch wel een grondige hekel hebben aan kleine kinderen. Wat een gedrocht staat er nu te “pronken”.

Toen ik er vorige week voorbij liep stond er een ventje van een jaar of drie ernaar te kijken. Ik vroeg hem: "Vind je het een leuke glijbaan?" Zijn antwoord wasveel zeggend: "Vind hem stom". Ik kon hem geen ongelijk geven.