Politieke strapatsen 2021 (2)

15 March 2021, 10:25 uur
Lokaal , Columns
mainImage

Vanaf vandaag zijn de stembureaus open voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer van de Staten Generaal 2021-2025. Komende woensdag om 21.00 uur sluiten de stembureaus en gaat het tellen beginnen. 

De kans is aanwezig dat de VVD weer als grootste partij uit de bus zal komen, velen zien de huidige minister president als de “redder des vaderland” in coronatijd. Er zijn echter genoeg kanttekeningen te plaatsen bij de tien jaar dat Rutte aan het roer van Nederland staat.

Als minister-president ben je hoofdverantwoordelijke voor alle zaken die in jouw kabinet plaats vinden. Dan kun je anderen, zoals Eric Wiebes, wel voor de bus gooien vanwege de problemen bij onder andere de Belastingdienst, de Toeslagenaffaire en de afhandeling van de schade van de Groningse aardbevingen, maar dit neemt niet je eigen verantwoordelijkheid weg. En dan heb ik het nog niet over de afbraak in de gezondheidszorg gehad.

Mocht de VVD ook dit keer de minister-president leveren dan ben ik heel benieuwd met welke partijen de VVD een regering gaat vormen. Vanuit het huidige kartel zullen CDA en D66 zo goed als zeker weer meedoen. Het slachtoffer zal dit keer de ChristenUnie zijn, met als nieuwe coalitie opties GroenLinks en de Partij van de Arbeid. 

Daar de VVD bij voorbaat de PVV en Forum voor Democratie al bij het grof vuil heeft gezet, blijft er niet veel anders over. Of je hier blij mee moet zijn is een heel ander verhaal. In de Staten-Generaal hebben we al de lange arm van Ankara zitten, al blijven ze dit bij Denk ontkennen. En wanneer je kiest voor GroenLinks krijg je er gratis de Moslimbroederschap bij.

Of je blij moet zijn met het CDA als werknemer wiens baan bedreigt wordt - vanwege de coronacrisis staan veel bedrijven op omvallen - is ook maar de vraag. Het zwaard van Hoekstra hangt voor werklozen dreigend boven hun hoofd. Wopke Hoekstra wil, in 2025, de werkeloosheid uitkering van twee jaar terug brengen naar één jaar. Je zult maar door de naweeën van de coronacrisis zonder werk komen te zitten en dan tovert onze scheve schaatsrijder, dit uit zijn hoge hoed.

Of de Partij van de Arbeid staat te trappele om toe te treden in het mogelijke kabinet Rutte IV is nog maar de vraag. Ik mag aannemen dat gevolgen van de deelname aan het kabinet Rutte II nog altijd voelbaar zijn binnen de partij. En een ezel stoot zich toch algemeen geen twee keer tegen dezelfde steen.

Dan hebben wij ook nog D66, eerlijk gezegd ben ik heel erg D66 moe. Dankzij de voorzitter van de NPO, Shula Rijxman, een D66-adept en zeer bevriend met freule Ollongren, kreeg je dagelijks wel een keer of vier, op TV en radio, vrouwtje Kaag te zien en te horen. Er werd alles aan gedaan om ons het “nieuwe leiderschap” door de strot te duwen. Maar drammen werkt vaak averechts en in alle eerlijkheid, hier hoop ik op.

Ik heb de afgelopen tijd wat partijprogramma’s zitten doornemen. Niet alle, dat werd mij te gortig. Zo is het klimaat een heet hangijzer. Echter, om biomassacentrales draaiende te houden, worden complete bossen omgezaagd. De longen van de aarde verwijderen is vragen om problemen.

Alle partijen willen de CO2 uitstoot terugbrengen en noemen diverse opties, maar het echte probleem blijft ongenoemd. Ze weten het allemaal, maar zijn te bang om er hun vingers aan te branden. Het echte probleem is de overbevolking in de wereld, zolang daar niets aan gedaan wordt blijft het dweilen met de kraan open.

In Nederland willen GroenLinks en D66 de CO2 uitstoot behoorlijk terug brengen, maar hoe valt dit te rijmen met hun plannen om één miljoen nieuwe woningen te bouwen. Wanneer de Nederlandse bevolking zal toenemen zal dit ook effect hebben op de CO2 uitstoot. De grond voor het bouwen van die miljoen nieuwe woningen, moet ergens vandaan komen. Wanneer het aan GroenLinks en D’66 ligt, zal het boerenbedrijf hiervoor worden opgeofferd.

Naast woningen willen zij ook op de vrij gekomen landerijen windmolens en zonnepanelen gaan plaatsen. Het zou beter zijn indien er in Nederland één of twee kernenergie centrales worden geplaatst. Hiermee zal de CO2 uitstoot daadwerkelijk afnemen en kunnen de boeren blijven bestaan wat dan weer goed is voor onze export.

Tenslotte: wie gaat de kosten van de coronacrisis betalen? Hier en daar hoor ik roepen dat de multinationals hieraan een bijdrage moeten leveren. Maar ik vrees dat aan het einde van de rit, de rekening hiervan aan de burger wordt voorgehouden.

Ik wens u veel wijsheid in het stemhokje.