Politiek Ridderkerk wil drempel voor huishoudelijke hulp

26 May 2021, 09:52 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Beeld uit de digitale commissievergadering. In het midden raadslid Fleur Stip. Midden onder wethouder Laurens Franzen.

door Geert van Someren

Een meerderheid in de Ridderkerkse gemeenteraad heeft zich dinsdagavond duidelijk uitgesproken voor het invoeren van een inkomensdrempel bij de toekenning van huishoudelijke hulp in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dat is gebeurd tijdens een commissievergadering over de komende gemeentelijk aanbesteding op dat terrein en op die van de begeleiding en dagopvang.

Het initiatief in de commissie komt van Fleur Stip, raadslid van Partij 18Plus, die verwees naar de situatie in buurgemeente Krimpen aan den IJssel. Nadat Ridderkerks wethouder Laurens Franzen aangeeft graag te willen weten hoe de commissie daarover denkt, sluiten achtereenvolgens SGP, ChristenUnie, CDA, PvdA en Burger op 1 zich daarbij aan.

Sinds begin vorig jaar betaalt iedereen die het huishouden zelf niet kan doen een vast tarief van 19 euro per maand. Het aantal aanvragen is na het vervallen van de inkomensafhankelijke bijdrage flink gestegen. De besluitvorming ligt formeel bij de rijksoverheid.

Signalering
Diverse leden van de commissie zijn blij dat bij de komende aanbesteding de functie van de huishoudelijke hulp weer breder wordt dan alleen de realisatie van een schoon huis. Dat betreft de signalering hoe het met de cliënt gaat: is meer ondersteuning nodig, dan wel is het mogelijk weer meer zelfstandig te zijn. Van dat eerste zal met de sterk toenemende vergrijzing in Nederland en in Ridderkerk in het bijzonder, vaker sprake zijn dan het tweede. Nu betreft dat circa 13% van de inwoners. In 2040 zal dat 22,7% zijn.

Dagbesteding
Het bieden van een collectief aanbod van laagdrempelige vormen staat centraal bij de dagbesteding. Het college van B&W wil op termijn voorzieningen in de wijken. Het gaat dan om dagbesteding die nu verder weg zit. De SGP vraagt en krijgt in de vergadering van de commissie de toezegging, dat bij de keus van een cliënt ook de zogenoemde identiteit van de zorgverlener een rol mag blijven spelen. Met andere woorden: dat daarbij van belang is of de organisatie wel of niet een grondslag heeft op basis van een bepaald geloof.

Aafje grootste
De stukken voor de zogenoemde ‘open house’ aanbesteding voor begeleiding en dagbesteding in Ridderkerk worden op 28 juni gepubliceerd. De start is op 1 oktober. Een zelfde soort aanbesteding voor de huishoudelijke hulp wordt op 1 oktober gepubliceerd. Die start is op 1 januari 2022. Grootste WMO-aanbieder in Ridderkerk is op dit moment Aafje, met de lokale aanbieder Riederborgh op een goede tweede plaats. De aanbesteding is een Ridderkerkse aangelegenheid en niet die van de drie gemeenten in BAR-verband