Plaatsing ondergrondse containers in versnelling

4 March 2021, 17:28 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Een van de nieuwe, recent gerealiseerde locaties is bij het Kloosplantsoen.

door Geert van Someren

De gemeente Ridderkerk heeft de plaatsing van ondergrondse afvalcontainers in een stroomversnelling gezet. De afgelopen weken zijn op tal van plaatsen nieuwe containers in de grond verzonken bij hoogbouw locaties. Bij elkaar gaat het om dertig stuks, verspreid over heel Ridderkerk. De meeste nieuwe afvalcontainers zijn in Bolnes in de grond gegaan: tien stuks.

Over elf locaties is de gemeente nog in gesprek met omwonenden over mogelijke aanpassingen wat betreft de exacte plaats van de nieuwe ondergrondse containers. Dat betreft locaties aan de Ankerplaats, Erasmuspark, Houtzaagmolen, Nic. Beetslaan, Rijnsingel, Seringenplantsoen, Torenmolen, Van Leeuwenhoekstraat, Van Riebeekstraat, Vondellaan en Zeemanstraat.

Vervanging
Ook is de gemeente voortvarend doorgegaan met het vervangen van oude ondergrondse containers door nieuwe. De filosofie daarachter is dat de hoeveelheid restafval afneemt, omdat de inwoners hun afval beter scheiden. In sommige gevallen worden extra containers geplaatst, als de organisatie BAR Afvalbeheer heeft berekend dat die extra capaciteit nodig is.

De gemeente is niet bang dat de vermindering van het aantal afvalcontainers leidt tot te volle containers en bij plaatsing van afval op straat. “In de ondergrondse containers zitten vulgraadsensoren. Deze houden bij hoe vol de container is en hoe snel deze gevuld raakt. Het systeem achter deze sensoren maakt op basis van vulgraad en vulsnelheid een planning voor onze chauffeurs. Zodra de container 80% vol is krijgen onze chauffeurs automatisch een opdracht de container te legen”, zo is in informatie van de gemeente te lezen.

Deadline
De deadline om de hele operatie achter de rug te hebben, inclusief een goed werkend pasjessysteem is 1 juli. Dan hebben de inwoners nog een half jaar om te wennen aan de nieuwe methodiek, waarbij de afvalheffing na 1 januari mede afhankelijk zal zijn van de hoeveelheid afval die door een inwoner wordt weggedaan. Dat wordt krap dag, maar vanuit de gemeente zijn nog geen signalen gehoord dat alles niet op 1 juli gereed zou zijn.

Daarmee moet een einde komen aan een lang traject, dat al een jaar of vier geleden begon. In het huidige college was de planning voor het aangepaste afvalplan dat op 1 januari 2020 het systeem geheel operationeel zou zijn. Met aansluitend een proefperiode van een jaar, maar daar is niets van terecht gekomen. De corona pandemie heeft daarna de realisatie nog verder vertraagd. Van het proefjaar resteert nog maar een half jaar.