Ouderen in hoogbouw brengen restafval veel vaker weg

12 August 2022, 07:49 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Wethouder Henk van Os: “Ridderkerk is een vergrijzende gemeente en er zijn heel veel oudere inwoners, die niet met een grote vuilniszak naar de ondergrondse container kunnen lopen”.

door Geert van Someren

Het terugdringen van de hoeveelheid restafval is een landelijk doel. De rijksoverheid wil dat nu al 75% wordt gescheiden en hergebruikt. Halverwege deze eeuw zou dat 100% moeten zijn. Kijkend naar Ridderkerk is het duidelijk dat de gemeente de doelstelling nu niet haalt. In 2021 was het percentage 68%. En dat is al twee jaar zo. Anders gezegd: het neemt niet meer toe.

De tekenen zijn niet positief dat het percentage van 75% er dit jaar wel van komt. In het nieuwe afvalplan dat op 1 januari is ingegaan, zouden de inwoners extra moeten betalen voor hun restafval als dat meer is dan twee vuilniszakken per week. Die stimulans om het restafval te beperken, gaat echter niet door. Partij 18Plus heeft eerder in het collegeakkoord ingebracht dat het per hoeveelheid restafval betalen weer wordt afgeschaft.

ChristenUnie
Mogelijk zit daar ook de reden voor het bij de coalitievorming in maart raadselachtige loslaten van de ChristenUnie door Henk van Os, die als partijleider van winnaar 18Plus de touwtjes in handen had. De ChristenUnie was een trouwe coalitiegenoot in het vorige college van B&W en haalde bij de verkiezingen een zetel winst. Terwijl CDA en VVD die stemmen verloren, wel mochten meedoen.

Motie
De ChristenUnie stemt bij de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie als enige partij tegen een motie van Leefbaar Ridderkerk, waardoor inwoners dit jaar nooit meer gaan betalen dan de norm van twee vuilniszakken met restafval per week (104 klepbewegingen). In het vorige college had de ChristenUnie wethouder Marten Japenga het afvalplan in zijn portefeuille. Inwoners die minder restafval inleveren dan de norm, krijgen overigens nog steeds wel 75 cent per afvalzak terug.

Ouderen
Van Os heeft in het nieuwe college de verantwoordelijkheid voor het afvalbeleid. Hij vertelt de raad dat halverwege het jaar het aantal klepbewegingen voornamelijk bij oudere mensen al ver boven de 104 zit, wat de norm is voor een heel jaar. “We weten exact wat er aan de hand is: Ridderkerk is een vergrijzende gemeente en er zijn heel veel oudere inwoners, die niet met een grote vuilniszak naar de ondergrondse container kunnen lopen”.

Kleinere afvalzak
“Die hebben een kleinere afvalzak voor en brengen dat naar een ondergrondse container. Daardoor loopt dat aantal klepbewegingen enorm op”, aldus Van Os. Het college van B&W heeft de motie positief omarmd. “Het is wel een zorg die we anders hadden gehad met elkaar denk ik, als een dergelijke motie niet was ingediend, want dan hadden een hoop oudere inwoners voor een fikse rekening komen te staan”.