OR en bonden zeer kritisch over ontvlechten BAR-organisatie

21 November 2022, 18:05 uur
Lokaal
mainImage
Gemeente Barendrecht
Het is vooral een Barendrechtse wens om de BAR-organisatie te ontvlechten.

door Geert van Someren
 
De ondernemingsraad van de BAR-organisatie en de bonden FNV en CNV hebben in een gezamenlijke brief aan de drie gemeenteraden hun zorgen geuit over de voorgenomen ontvlechting van de organisatie. “Wetende dat er nog steeds veel onduidelijk is over de ontvlechting, zien wij de druk op het personeel toenemen”, zo staat in de brief. “In het belang van alle medewerkers van de BAR-organisatie en van de drie gemeenten, constateren wij dat daarmee ook de dienstverlening onder grote druk komt te staan”.
Kritisch zijn de briefschrijvers over de gevolgen van de ontvlechting, onder andere omdat teams zich moeten gaan splitsen. “Wij vrezen dat de nieuwe (kleinere) ambtelijke organisaties veel kwetsbaarder en minder flexibel worden. Kunnen we straks het werk per gemeente nog wel volhouden”, vragen zij zich af. “Kennis van zaken zoals nu belegd bij ‘specialisten’ zal verwateren en tot minder maatwerk kunnen leiden”.
 
Onrust en leegloop
“Onrust en leegloop verminderen onze slagkracht”, zo staat in de brief. “De door de OR gehouden personeelsenquête maakt zichtbaar dat collega’s al vertrekken of dat van plan zijn, vanwege de komende organisatieontwikkelingen. Dit betekent dat de achterblijvers meer werk moeten verzetten of dat werk blijft liggen”. Uit de enquête blijkt dat de helft van de meer dan duizend ambtenaren zich zorgen maakt of hun baan na de regorganisatie nog wel leuk, uitdagend of passend is.
 
Nieuwe baan zoeken
Verder blijkt uit de enquête dat ongeveer een kwart van de populatie van plan is om binnen een jaar een nieuwe baan buiten de BAR-organisatie te zoeken. Ruim 10% heeft zelfs al een sollicitatie lopen. Vooral onder leidinggevenden is er een acuut risico op leegloop: bijna de helft (47%) geeft aan binnen een jaar weg te zijn.
 
Meer tijd nodig
Ontvlechten betekent dat iedere gemeente apart tijd vrij moet gaan maken voor regionale afstemmingen op het gebied van specialistische jeugdhulp, klimaatadaptie/energietransitie, veiligheid, arbeidsmarktregio, wonen, mobiliteit en bereikbaarheid, constateren de OR en de bonden. “Nu opereert vaak één specialist/expert op één dossier met de back-up van een team. Straks zullen de gemeenten dit ieder apart moeten gaan organiseren waardoor er per saldo veel meer afstemming nodig zal zijn. Dit werkt kostenverhogend”.
 
Minder aantrekkelijke werkgever
“De arbeidsmarkt is overspannen. Met de ontvlechting ontstaan kleinere gemeenten met minder rollen en functies waardoor de interne doorgroeimogelijkheden slinken. Specialisatie op inhoudelijke onderwerpen neemt af”, aldus de brief. Werving van nieuw personeel komt nog meer onder druk te staan, is de conclusie. De gemeenten worden een minder aantrekkelijke werkgever. “Daardoor neemt het risico op externe inhuur toe, met als gevolg minder betrokkenheid en continuïteit”.
 
Financieel nadelig
De briefschrijvers zien ook grote nadelige financiële gevolgen. “Ontvlechten kost heel veel tijd en heel veel geld. Niet alleen incidentele frictiekosten voor de komende jaren van ontvlechting, maar in toenemende mate meer structureel geld voor het afzonderlijk organiseren in de drie afzonderlijke gemeenten. Eerdere en nog lopende bezuinigingen wegens efficiency moeten worden teruggedraaid”.
 
Minder geld beschikbaar
“Dit resulteert uiteindelijk in het minder beschikbaar hebben van structureel geld voor de realisatie van bestuurlijke ambities en dienstverlening aan onze inwoners en ondernemers. Keuzes in de te maken ambities zijn dan onvermijdelijk als de dienstverlening op het huidige niveau moet blijven”, stellen de OR en de bonden.
 
Oprecht zorgen
“Wij maken ons oprecht zorgen hoe we de bovenstaande risico’s gezamenlijk het hoofd kunnen gaan bieden. Kijkend naar de toekomst en het verdere ontvlechtingsproces, streven wij participatieve medezeggenschap na. Onze visie en de daarbij te treffen maatregelen van goed werkgeverschap zullen we actief en in zorgvuldigheid met de WOR-bestuurder delen. Wij wensen u veel wijsheid toe bij de komende behandelingen rondom de definitieve besluitvorming”.