Open brief aan gemeente: "Neigt naar rechtsongelijkheid"

26 January 2021, 20:35 uur
Lokaal
mainImage
Pixabay

In een open brief aan de griffier van de gemeente Ridderkerk heeft Corine Stolk, inwoonster van de gemeente, haar verbazing uitgesproken over de gang van zaken in de Ridderkerkse politiek. Vorige week donderdag werd de nota over het nieuwe evenementenbeleid in de gemeente verworpen, waardoor het college van burgemeester en wethouders weer terug moet naar de tekentafel. Maar juist dat aspect wekt bij Stolk de nodige ergernis op. 

Want, zo vraagt Stolk zich af, was het immers niet zo dat drie jaar geleden het burgerinitatief voor een waterornament op het Koningsplein niet in behandeling kon worden genomen in de gemeenteraad, omdat het onderwerp al een keer in de raad was besproken? Destijds kreeg zij te horen dat het onderwerp al een keer in de raad was besproken en het vervolgens niet binnen een termijn van twee jaar opnieuw de revue mocht passeren. Dat dit wel kan met het evenementenbeleid, dat bovendien tot stand is gekomen met hulp van het ambtenarenapparaat, bevreemd haar. En dus klom Stolk in de pen en schreef zij onderstaande open brief aan de griffier van de gemeente, Johan van Straalen. 

Geachte heer Van Straalen,

Zoals u bekend is, hebben André van Santvliet en ik op 5 januari 2018 een burgerinitiatief ingediend.
Een initiatief om een waterornament te realiseren op het Koningsplein.
Op 2 februari 2018 bleek dat het burgerinitiatief langs de digitale snelweg was zoekgeraakt, waarna André nog diezelfde dag u de betreffende informatie heeft doen toekomen.
Op 12 februari 2018 heeft u ons laten weten dat het burgerinitiatief niet in behandeling kon worden genomen omdat het al een keer in de raad was besproken en dan mag het de komende twee jaar door de burgers niet aan de orde worden gesteld.
Tijdens de algemene beschouwingen van 7 november 2019 is er een motie aangenomen, waarin het college o.a. werd verzocht om te komen met een nieuw evenementenbeleid.
Dat beleid in de vorm van een nota stond afgelopen donderdag ter debat, en werd met een ruime meerderheid op inhoudelijke gronden weggestemd.
Graag wil ik van u weten hoe het nu verder gaat.
Mag het college er nu de komende twee jaar ook niet meer op terugkomen?
Dat zou namelijk wel zo eerlijk zijn.
Ik, als simpele burger, moet maar weten dat er iets in de raad is besproken en mag er dan twee jaar lang niets meer mee doen en het college, dat het hele ambtenarenapparaat tot haar beschikking heeft, levert iets aan dat inhoudelijk beneden alle peil is en zou dan weer gewoon in de herkansing kunnen.
Dat neigt toch wel heel erg naar een ernstige vorm van rechtsongelijkheid.

Graag verneem ik van u.

Met vriendelijke groeten,

Corine Stolk