door Geert van Someren
Het Ridderkerks college van B&W gaat in de eerste helft van volgend jaar onderzoeken hoe binnen de ambtelijke samenwerking met Barendrecht en Albrandswaard de zelfstandigheid van de gemeente het best is geborgd. Het gaat daarbij met name om de vrijheid om in het beleid andere keuzes te kunnen maken. Het Ridderkerks college vindt voor de samenwerking de juridische rechtsvorm van een bedrijfsvoeringorganisatie (BVO) de “meest ideale borging voor de beleidsinhoudelijke keuzevrijheid voor de gemeente”. Dat blijkt uit antwoorden die het Ridderkerkse college van B&W heeft gegeven op schriftelijke vragen van het raadslid Fleur Stip (Partij 18plus).
Meer in het algemeen vindt het Ridderkerks college de borging van de beleidsinhoudelijke keuzevrijheid in formele zin van groot belang. “Wij staan ook open voor andere mogelijkheden om dit formeel in te richten. Zolang geregeld wordt dat het beleid in de directe nabijheid van ons college wordt aangestuurd. Hele concrete beelden hierbij hebben wij nog niet. Wij zullen dit nader onderzoeken en komen hier voor de zomer van 2021 bij u op terug”, aldus het Ridderkerks college.
Dilemma
Eerder heeft het Dagelijks Bestuur van de BAR-samenwerking gesteld dat voor wat betreft het onderscheid tussen beleid en uitvoering de ambtelijke samenwerking in de praktijk al functioneert als een BVO. “In zijn algemeenheid zien wij dat ook zo”, schrijft het Ridderkerks college. “Echter, wij zien ook voorbeelden in onze organisatie waar dat niet het geval is, bijvoorbeeld bij enkele aanbestedingen in het sociaal domein zoals bij Huishoudelijke Hulp. Dit ervaren wij in de praktijk als een dilemma tegen de achtergrond van onze keuzevrijheid en zelfstandigheid”.
Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/lokaal/18plus-scherp-op-behoud-zelfstandig-ridderkerk