Tientallen ondernemers uit de regio kwamen donderdagmiddag naar de kersverse ontmoetingsplek Verse Grond om met elkaar na te denken over hoe we in de toekomst omgaan met reststromen. Kunnen we de jaarlijkse hoeveelheden aan groeten en fruit, die anders weg worden gegooid, een andere bestemming geven? En hoe vinden bedrijven en ondernemers op de Dutch Fresh Port elkaar om hierin oplossingen te vinden?
De eerste editie van Toekomstmakers is een initiatief van Dineke van Meeuwen, founder van Verse Grond. In samenwerking met het Innovation Board BAR vond ze het hoog tijd om de koppen bij elkaar te steken. ‘’We bedachten al een tijdje geleden dat we dit moesten doen. We willen ingaan op verschillende onderwerpen die bij ondernemers in de regio spelen. De oplossing van de uitdagingen van het onderwerp vandaag is niet supersimpel maar we moeten met elkaar in gesprek gaan.’’
Van Meeuwen nodigde samen met de Innovation board BAR vooraanstaande ondernemers uit de regio uit. Siemen Cox, de man achter Bluecity in Rotterdam, vertelde hoe hij in het voormalige Tropicana-zwembad nu bijvoorbeeld overgebleven koffiedik gebruikt om oesterzwammen te kweken. ‘’Per jaar gooit Rotterdam ongeveer vijf miljoen kilo koffiedik weg. Dat is een paar keer een volle Kuip. Wij kweken paddestoelen die we gebruiken voor het maken van kroketten, bitterballen en bier’’, legde Cox uit.
In de wereld van reststroomverwerking is er dus nog veel te winnen. Wendy van Vliet, projectleider van de toekomstige reststromen-hub, ziet dat ook: ‘’De voorkant van de voedselketen loopt nog achter. Ondanks diverse problemen – corona, de oorlog in Oekraïne en de klimaatcrisis – is er bij ondernemers de wil om echt iets te doen. We zullen reststromen nooit naar nul krijgen maar er is veel te winnen.’’
Een ander mooi voorbeeld van reststroomverwerking is het bedrijf Cider Cider uit Rotterdam van ondernemer Wouter Bijl. ‘’Wij maken ciders van overgebleven appels en peren en zijn nu bezig met een project om wijn te maken van druiven. Je moet als start-up in de reststroomverwerking snel kunnen schakelen. Je moet een mindset hebben dat je elke dag gebeld kan worden dat iemand nog iets voor je over heeft dat je op kan halen. En je moet kunnen meegroeien.’’
Rene Ritmeijer, projectleider van Innovation Board BAR, hoopt vooral dat er op termijn een netwerk van regio-ondernemers ontstaat die elkaar helpen. ‘’We moeten vanuit gesprekken en dialoog concrete oplossingen gaan zoeken. Het netwerk van Innovation Board moet gaten gaan opvullen.''
Wil je mee praten over dit onderwerp of meer weten, neem dan contact op met [email protected].