Ridderkerks Dagblad | Nog twee keer erfpacht op Nieuw Reijerwaard
mainImage

Nog twee keer erfpacht op Nieuw Reijerwaard

Inmiddels is circa 50% van de grond op het bedrijventerrein verkocht.
22 februari 2021, 21:27 uur
Lokaal

door Geert van Someren

De gemeenteraad van Ridderkerk zal in februari een besluit nemen over het voorstel van het college van B&W om nog eens twee stukken grond op het bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard te kopen en daarna in erfpacht uit te geven. Feitelijk huren de gebruikers dan de grond van Ridderkerk. Met de koop van de grond is een bedrag van in totaal 12,6 miljoen euro gemoeid. Vorig jaar is ook al een stuk grond in Nieuw Reijerwaard in erfpacht uitgegeven. Op deze manier helpt de gemeente ondernemers die zelf niet in staat zijn de financiering op te brengen of dat niet willen.

De kleinste van de twee lappen grond meet dit keer rond de 4.500 vierkante meter. De gemeente gaat die kopen van de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard voor een bedrag van 5,2 miljoen euro. De grond wordt gebruikt door een samenwerking van de bedrijven Renes en Engie. Onder de naam Renegie gaan ze ‘groen’ gas winnen uit het afval van aardappelen, groente en fruit.

Het tweede stuk grond dat Ridderkerk koopt voor 7,4 miljoen euro en vervolgens in erfpacht uitgeeft, meet zo’n 6.400 vierkante meter. De erfpachter wordt AFL Barendrecht, een handels- en transportbedrijf in gekoelde groente en fruit. Bijna een jaar geleden kocht de gemeente Ridderkerk voor 12,7 miljoen euro al 11.000 vierkante meter. Dat was voor een opslag- en distributiecentrum voor voedingsmiddelen van het bedrijf Allround Cargo Handling. Ook die grond geeft de gemeente in erfpacht uit.