Nieuwe regeling voor stroppen bij woningcorporaties

29 August 2021, 11:06 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Een recent door WoonCompas gerealiseerd project met eengezinswoningen in het centrum.

door Geert van Someren

De gemeente Ridderkerk heeft de bezwaren laten vallen tegen een nieuwe opvangregeling voor woningcorporaties die in financiële problemen komen. Het college van B&W heeft besloten in te stemmen, omdat niet meedoen forse consequenties heeft. Een corporatie zou ongeborgde leningen moeten aantrekken tegen een hogere rente. Ook bestaat het risico dat in Ridderkerk niet meer wordt geïnvesteerd in sociale huurwoningen. Het college van B&W heeft dat in een brief aan de gemeenteraad laten weten.

Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) zorgt ervoor dat als een corporatie in de financiële problemen raakt, de rente en aflossing van leningen doorgaat. WSW betaalt dat uit eigen kapitaal, dat afkomstig is van alle deelnemende corporaties. Pas wanneer dat niet meer voldoende is, treedt de zogenoemde achtervang in werking. Het Rijk en de gezamenlijke gemeenten staan dan elk voor 50% garant. De 50% van de gemeenten bestaat uit twee delen: 25% wordt door alle gemeenten gezamenlijk betaald en de resterende 25% door de gemeente die het betreft.

Beperkt risico
In de brief aan de gemeenteraad merkt het Ridderkerks college van B&W op dat het risico van de achtervang beperkt is. “Tot nu toe heeft WSW daar nog nooit een beroep op gedaan. Zelfs niet in het geval van het noodlijdende Vestia”, aldus het college. In Ridderkerk zijn diverse woningcorporaties actief, waaronder een aantal kleine. WoonCompas (het vroegere WoonVisie) is met afstand de grootste.