Nieuwe aanpak fraude in sociaal domein

24 November 2020, 12:41 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Wethouder Laurens Franzen is verantwoordelijk voor het nieuwe beleid, waarbij inwoners preventief ondersteuning krijgen.

Door Geert van Someren

De gemeenteraad van Ridderkerk is tijdens de vergadering van afgelopen week met grote meerderheid akkoord gegaan met een beleidsplan voor de “integrale handhaving” in het sociaal domein. Het gaat om een preventieve vorm van handhaving. “Het kan iedereen overkomen dat het even niet meer op eigen kracht kan. Om aan de voorkant ondersteuning te geven is een goed uitgangspunt. Willen en wetens misbruik maken moet worden uitgesloten”, verwoordt Ad Los (EVR) de nieuwe regels.

Erna de Wolff (ChristenUnie) in de raad: “Fraude in het sociaal domein moet niet mogelijk zijn. Helaas blijkt het nog te gemakkelijk is om fraude te plegen. Tegelijkertijd zijn er ook de schrijnende verhalen waarin een case lijkt op fraude, maar veroorzaakt wordt door onwetendheid of onvermogen. Daarom is het belangrijk dat we in Ridderkerk - nog meer dan nu - in de vingers krijgen hoe we fraude kunnen herkennen, voorkomen en indammen”.

“Dit beleid is dan ook een mooie stap om fraude te bestrijden. We wensen de ambtenaren en de wethouder succes bij de uitwerking van dit beleid én wij wensen ieder die actief is op dit thema de wijsheid om op een menswaardige en rechtvaardige wijze te handelen”, aldus De Wolff.

Geen algoritmes

Wethouder Laurens Franzen zegt toe dat de gemeente bij de handhaving niet van algoritmes gebruik zal maken. Inwoners krijgen preventief ondersteuning. Belangrijk is dat de handhaving gebeurt door eigen mensen. Zij bepalen of iets nader moet worden onderzocht, aldus Franzen.

De PvdA stemt als enige fractie tegen het vaststellen van het nieuwe beleidsplan. “Bewuste fraude moet worden aangepakt. Maar dat aantal valt in het niet bij de goedwillenden”.