Nieuw bedrijfspand steekt ver boven aarden wal uit in Reijerwaard

9 April 2025, 10:39 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
De nieuwe bebouwing komt ver boven de wal uit. Kader: het voor de start van de bouw van het bedrijventerrein vastgestelde beeldkwaliteitsplan. Daarin staat dat een mos-sedumdak gewenst is, zodat het pand ‘overgaat’ in de wal. Dat is echter niet verplicht.

door Geert van Someren

De bewoners van de Rijksstraatweg in Rijsoord zijn zich een hoedje geschrokken. De zeer recente nieuwbouw van een bedrijfspand aan de Laurierweg in Nieuw Reijerwaard steekt ver uit boven de speciaal aangelegde aarden wal. De bedoeling van die wal is juist dat de bedrijfspanden uit het zicht blijven.

Met de komst van het bedrijventerrein zijn de bewoners hun vrije uitzicht kwijt geraakt over wat een polder was. Bij de planvorming is met inspraak van de bewoners het leed verzacht, door de aanleg van meer groen achter de huizen, een mooie waterpartij en de groene wal.

Beeldkwaliteit

In het zogeheten beeldkwaliteitsplan van de gemeente is te zien, dat het zicht op de bedrijfspanden vanuit de woningen via de bovenkant van wal uitkomt op een groen mos- of sedumdak dat schuin oploopt van 10 meter naar 15 tot 20 meter hoog. Wat bij de recente bouw mis is gegaan, blijft voorlopig gissen voor de bewoners. Het gebouw steekt zeker meer dan de afgesproken drie meter boven de wal uit. Je verzeilt al gauw in allerlei termen die te maken hebben met verschillende hoogtematen en met N.A.P. De afmetingen van het gebouw zouden kloppen. Dat de bodem mogelijk is opgehoogd, lijkt niet de enige verklaring te kunnen zijn als de bebouwing zo ver boven de wal uitsteekt.

Oplossing probleem

Onduidelijk is wat nu de oplossing van het probleem zou kunnen zijn. Natuurlijk was indertijd geen van de bewoners blij met het verlies van het uitzicht over de polder, maar de waterpartij en de dijk zorgden in ieder geval dat het bedrijventerrein grotendeels aan hun zicht onttrokken zou worden. Het schuin oplopende dak bekleden met groen mos of sedum zou al helpen. Maar dat is voor de bouwer niet verplicht omdat de daklijn niet aansluit op de kruin van de wal. Vanuit de bewoners is te horen dat zij handhaving willen als de maatvoering niet klopt. Sowieso willen ze meer bomen op de wal, zoals volgens hen destijds is afgesproken.

Raadsvragen

Het raadslid Petra van Nes (Burger op 1) heeft over de situatie al in december vragen gesteld aan het college van B&W. Zij vraagt onder andere om de hoogte vanwaar de bouw is gestart in N.A.P. maten, omdat die maat dan met de hoogte van de wal te vergelijken is. Ook wil ze weten of de installaties wel op het dak mogen staan, omdat ze niet te zien zijn in de vergunning staan. Ook wil ze weten wat de functie van de installaties is en “índien deze geluid produceren, of dan rekening is gehouden met de bewoners aan de Rijksstraatweg”. Er is nog geen inhoudelijk antwoord op de vragen gekomen, alleen een vertragingsbericht.

Reactie college

We hebben het Ridderkerks college van B&W om een reactie gevraagd. Die is als volgt: “Wij kennen de zorgen en de daaruit voortvloeiende vragen. Onze voorlopige conclusie is dat het bedrijfspand aan de Laurierweg conform het in 2014 onherroepelijk geworden Provinciaal Inpassingsplan Bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard is vergund en gebouwd en er zijn door ons geen afwijkingen geconstateerd. Dit geldt ook voor de installaties. Over de geluidsproductie van die installaties is nu in dit stadium nog niets te zeggen, die moet aan de regelgeving voldoen op het moment dat deze operationeel zijn.