door Geert van Someren
Het is niet mogelijk om al het extra onderhoud in de openbare ruimte van de gemeente Ridderkerk binnen een jaar op het niveau ‘standaard’ te brengen. Dat blijkt uit het antwoord dat het college van B&W heeft gegeven op schriftelijke vragen van het Ridderkerks raadslid Lucien Westbroek (Partij 18Plus). Als voorbeeld geeft het college het schoonmaken van lichtmasten. “De lichtmasten met de meeste alg-aanslag zijn dit voorjaar schoongemaakt’, schrijf het college in de brief. “Volgend jaar wordt bekeken welke lichtmasten dan in aanmerking komen. Jaarlijks kunnen er 600 worden schoongemaakt”.
Het verhogen van het onderhoudsniveau in de gemeente staat in het collegeprogramma. In juli vorig jaar heeft de gemeenteraad daarop besloten het niveau van ‘minimaal’ naar ‘standaard’ te verhogen. Dit jaar is met de uitvoering daarvan begonnen. Het college: “Veel wegmarkeringen zijn begin van de zomer opgefrist met een nieuwe laag. Door het extra budget was het mogelijk om meer markeringen op te halen, waardoor het gemiddelde kwaliteitsniveau omhoog is gegaan”
“Hetzelfde geldt voor de wegen en fietspaden. Door het extra budget kan méér verharding worden herstraat of worden voorzien van een nieuwe asfaltlaag. Er zijn dit jaar al diverse wegvakken opgeknapt. Voor komend najaar staan er nog een aantal wegen en fietspaden voor een opknapbeurt in de planning”, meldt het college van B&W in het antwoord.
Verkeersborden nog niet
“De verkeersborden en ander straatmeubilair zijn nog niet opgeknapt. Wat betreft de borden en het verkeersmeubilair zijn buiten nog geen zichtbare maatregelen uitgevoerd. Dit jaar is wel alle bebording en verkeersmeubilair geïnventariseerd en beoordeeld. Daarbij is niet alleen op het onderhoudsniveau gelet. Er is ook gekeken of er borden verwijderd kunnen worden of dat er borden ontbreken”, aldus B&W. “Dit najaar wordt een uitvoeringsplanning gemaakt, die over een aantal jaar zal worden uitgespreid”.
Onkruid
Westbroek vraagt of het college bekend is met klachten over onkruid in de buitenruimte. “Groeizaam weer en Covid-beperkingen zijn lastig te beïnvloeden. Wat we wel kunnen doen is het verschil in onderhoud weg nemen door de frequentie-gestuurde methodiek ook in de andere wijken toe te gaan passen”, merkt het college op. Dat frequente onderhoud gebeurt in de wijken Drievliet, Het Zand, Oost en Slikkerveer. Door het ook toe te passen in de overige wijken, zal het onbegrip over de verschillen tussen de wijken worden beperkt, verwacht het college. In de begroting voor 2021 is een structureel bedrag van € 200.000 opgenomen voor groenonderhoud op basis van frequentie in heel Ridderkerk.