Nathalie Scheffer is sinds maart 2025 de opvolger van Jos de Graaf als Clustercommandant van het cluster IJsselmonde. Hieronder valt de beroepskazerne Groene Tuin en de vrijwilligersposten van Albrandswaard, Barendrecht en Ridderkerk.
De dertigjarige Nathalie Scheffer is sinds 2022 in dienst bij Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR). Na haar opleiding als officier is zij in maart 2024 aangesteld als officier van dienst in het Waterweggebied. Vanaf september 2024 is zij ook regionaal coördinator jeugdbrandweer en nu dus de opvolger van Jos de Graaf als Clustercommandant. Een brandweervrouw die in haar opleiding stage liep op de drukke beroepskazernes van de Baan en Schiedam.
Nathalie is geboren en getogen in Rotterdam en woont momenteel met haar vriendin en kat in het mooie Delfshaven. Tijdens haar studententijd was ze lid van de voetbalvereniging Antibarbari. Deze club uit Rotterdam bestaat voor het grootste deel uit studenten. Hier heeft ze enige tijd gevoetbald en werd ze ook trainer/coach van de dames. Antibabari kwam uit in de 1e klasse van het vrouwen voetbal. Helaas maakte de Corona pandemie een einde aan het succesvolle team toen trainen en voetballen verboden werd. Naast voetballen en trainen was Nathalie ook nog enige tijd voorzitter van de club. Toen ze aan de opleiding tot officier bij de brandweer begon, eindigde haar carrière bij Antibarbari. Het blijft nog een wens om in de toekomst een team te trainen en te begeleiden. Als voetballiefhebber zit ze met enige regelmaat in De Kuip. Met een seizoenkaart volgt ze Feyenoord vanuit vak C.
De start van haar nieuwe functie voelt als een warm bad. “Ik zie binnen mijn cluster mooie korpsen met bevlogen brandweermensen. Hier in Ridderkerk hebben de vrijwilligers het goed voor elkaar. Er zijn zelfs geen vacatures. Wat niet wegneemt dat mensen die vrijwilliger willen worden, zich altijd kunnen melden. De toekomst van de brandweer in Nederland zal veranderen. Minder branden en meer hulpverlening. Brandweerkazernes zullen in de toekomst hopelijk een plek worden waar je naartoe kan bij rampen en crisis Een soort ‘hub’ die openstaat voor de omgeving tijdens bijvoorbeeld momenten van grote stroomuitval. Hier kan je terecht voor hulp en vragen. Nu al moeten bewoners kunnen zien wat er achter de vele deuren van een kazerne gebeurt. Om hierop voort te borduren, zullen we in de toekomst nog meer de interactie met de burger opzoeken,” vertelt Nathalie.
Ideeën zijn er genoeg binnen de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, legt Nathalie uit. “Een regio die alles in zich heeft, van een wereldhaven tot een wereldstad met bijna 700.000 inwoners en zichzelf een speler in de Champions League voelt. Maar zoals overal horen hier voldoende financiën bij. Met alle bezuinigingen een uitdaging. Ridderkerk maakt volwaardig deel uit van de VRR en heeft zich met een gemotiveerde brandweerpost op de kaart gezet. Ik ben er blij mee.”