door Geert van Someren
De mobiele camera unit van de gemeente Ridderkerk zal vaker worden ingezet dan nu het geval is. Burgemeester Anny Attema heeft dat toegezegd aan de gemeenteraad na overleg met de politie. Ze voert daarmee een met grote meerderheid door de gemeenteraad aangenomen motie van het CDA uit. Die motie was mede ondertekend door Burger op 1, Partij 18Plus en twee leden van Echt voor Ridderkerk. Alleen D66 en GroenLinks stemden in juli tegen de motie.
“We zullen de mobiele camera unit in overleg met de politie roulerend inzetten op de verschillende hotspots in Ridderkerk. Te denken valt aan plaatsen waar met regelmaat fietsen worden gestolen of auto-inbraken worden gepleegd”, zo heeft de burgemeester laten weten aan de gemeenteraad.
Attema: “De inzet van de unit is onderdeel van het Actieplan Veiligheid. In dat kader zullen we samen met de politie doorlopend bekijken op welke locaties of bij welke evenementen binnen de gemeente deze camera doelmatig kan worden ingezet. Bij iedere inzet houden we uiteraard rekening met andere prioriteiten die zich tussentijds voordoen”.
Preventief
In de motie stellen de indieners dat de mobiele camera veelal een preventieve werking heeft op het gedrag van mensen in de omgeving. Ook is de unit snel en flexibel inzetbaar. Tevens levert de mobiele camera unit een bijdrage aan het handhaven van de openbare orde en het verbeteren van de veiligheid, stelt de motie.
Het verzoek aan de burgemeester in de motie was om de mobiele camera unit niet alleen kortstondig, maar ook frequenter en preventief in te zetten. Attema heeft in de reactie op de motie gezegd dat voor de camera “in principe een periode van twee weken wordt gehanteerd, maar dat na overleg deze periode kan worden verlengd”.
De mobiele camera is eigendom van de gemeente Ridderkerk. De politie regelt het beheer en de inzet. De camera is enkele jaren geleden aangeschaft op initiatief van de gemeenteraad, om meer grip te krijgen op de inzet van dergelijke camera’s op de momenten dat Ridderkerk dat noodzakelijk vindt.