Miljoen euro voor Ridderkerkse ouders in toeslagenaffaire

15 May 2024, 17:03 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Inmiddels is van de 149 door de gemeente te helpen gedupeerden in 49 gevallen de zaak afgehandeld of op de slaapstand gezet.

door Geert van Someren

Aan inwoners van Ridderkerk die zijn getroffen door de zogenoemde toeslagenaffaire is in het kader van de hersteloperatie afgelopen jaar net iets meer dan een miljoen euro uitgekeerd. Daarnaast heeft de inhuur van personeel om zaken af te wikkelen 165.230 euro gekost. Die bedragen krijgt Ridderkerk overigens vergoed van de rijksoverheid.

Inmiddels is bijna twee jaar na de start van de hersteloperatie afgelopen december, ingespeeld op de behoefte aan meer kaders en beleidsregels voor de brede ondersteuning, zo meldt het Ridderkerks college van B&W in de financiële verslaglegging over 2023.

Zwaartepunt

Het college constateert dat vorig jaar het zwaartepunt in de ondersteuning is verschoven van hulpverlening naar dienstverlening. Concreet betekent dit dat de urgente hulpverlening zoals psychologische hulpvragen zijn opgepakt en dat nu voornamelijk behoefte is aan financiering van materiële zaken, bijvoorbeeld inboedel en elektronica.

Slaapstand

Daarnaast is de doelgroep uitgebreid via speciale regelingen voor kinderen, nabestaanden en partners. Het college van B&W constateert dat eind vorig jaar steeds meer cliënten aan afronding toe waren. Die zaken kunnen op de slaapstand worden gezet, wat betekent dat vanaf dat moment geen actieve ondersteuning meer nodig is.

343 gedupeerden

In Ridderkerk hebben 343 mensen zich aangemeld bij de Belastingdienst als gedupeerde. Tot nu heeft de gemeente de zaak van 149 mensen in behandeling genomen. De overige mensen gaven op het moment van de aanmelding aan, geen behoefte te hebben aan ondersteuning. Van de 149 door de gemeente opgepakte zaken zijn er inmiddels 49 afgesloten of op de slaapstand gezet.