Meer lokaal beleid mogelijk in samenwerking gemeenten

22 March 2022, 12:11 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
“Sturing op eigen opgaven, prioriteiten en beleid is een ‘must’ voor de politiek-bestuurlijke haalbaarheid en toekomstbestendigheid”, zo staat in het advies.

door Geert van Someren
 
In de ambtelijke samenwerking van de drie gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk (BAR) is meer eigen beleid mogelijk. Dat kan het best door per gemeente een relatief kleine ambtelijke schil rond de colleges van B&W te maken. Daarmee zou de bestaande BAR-organisatie in stand kunnen blijven. Het is de kern van het onderzoeksrapport van bureau ‘& Van de Laar’, dat is gemaakt in opdracht van de BAR.
 
Noodzaak
Het bureau windt er geen doekjes om. “Het krachtiger organiseren van nabijheid en sterkere gemeentelijke sturing op eigen opgaven, prioriteiten en beleid is een ‘must’ voor de politiek-bestuurlijke haalbaarheid en toekomstbestendigheid van het advies”. De Ridderkerkse gemeenteraad bijvoorbeeld heeft het afgelopen jaar een eigen beleid afgedwongen voor het doelgroepenvervoer.
 
Drie soorten schil
Voor de ambtelijke schil rond het college adviseert het bureau de kleinst mogelijke van drie varianten. Die varianten zijn:
A.    Beleidsregisseurs in de lokale schillen (totaal circa 20 fte),
B.    Generalisten in lokale schillen (totaal circa 50 fte),
C.     Totale beleidscapaciteit in lokale schillen (totaal circa 140 fte).
 
Voordelen
In het rapport somt het bureau de voordelen van die schil op. Door middel van beleidsregisseurs wordt meer bestuurlijke nabijheid en grip georganiseerd op de beleidsbepaling door het autonome gemeentebestuur. “De beleidsregisseurs zijn de strategische verbinders tussen het autonome gemeentebestuur en de gezamenlijke BAR-organisatie. Zij hebben een integrale kijk op de maatschappelijke thema’s en op het beleid dat door het gemeentebestuur wordt bepaald. Zij zorgen voor de vertaling van de bestuurlijke prioriteiten en behoeften naar duidelijke opdrachten aan de BAR-organisatie”.
 
Weg te gaan
Voor het rapport wordt omgezet in actie is nog wel een weg te gaan. Dat begint nu met de drie nieuw te vormen colleges van B&W na de raadsverkiezingen. Vervolgens moeten de afzonderlijke gemeenteraden instemmen met een voorstel. Dat is niet zomaar geregeld. De huidige ambtelijke samenwerking ging na jaren van voorbereiding in 2014 van start.
 
Zelfstandig
Doel van de BAR-organisatie was de eigen zelfstandigheid van elk van de drie gemeenten te behouden, maar wel samen te werken om meer efficiënt te kunnen werken. Daarmee zou zijn voorkomen dat de provincie een fusie zou opleggen, omdat tien jaar geleden werd gedacht dat gemeenten minimaal 100.000 inwoners zouden moeten hebben. Daar voldoen de drie gemeenten samen aan.
 
Zie ook onze publicatie van midden vorig jaar: https://ridderkerksdagblad.nl/lokaal/toekomst-van-bar-samenwerking-is-zeker-meer-lokaal