door Geert van Someren
Het aantal gedupeerden van de landelijke toeslagenaffaire dat in Ridderkerk woont, is toegenomen tot 163. Het Ridderkerks college van B&W verwacht dat dit aantal nog verder kan oplopen. De gemeente benadert sinds twee maanden actief de gedupeerden om hulp aan te bieden. Dat gebeurt telefonisch. Bij geen contact krijgen betrokken een brief. Met 117 van de 163 gedupeerden is contact geweest. Ongeveer 25 mensen in Ridderkerk zijn ingegaan op het aanbod voor hulp, zo heeft het college in een informatiebrief aan de gemeenteraad laten weten.
Het aantal is mogelijk zo laag, denkt het college, omdat het vertrouwen in de overheid – en daardoor ook de gemeente – er soms niet meer is. “Door het persoonlijk contact met de gedupeerden proberen we het vertrouwen te herstellen. Deze persoonlijke aandacht en een luisterend oor worden gewaardeerd”, zo staat in de informatiebrief.
Pauzeknop
De gemeente heeft een ‘pauzeknop’ geactiveerd voor het innen van schulden bij betrokkenen. Dat gaat om 236 inwoners. “Dit aantal is hoger dan het aantal gedupeerden, omdat de partner van de gedupeerde ook in aanmerking komt voor de pauzeknop. Op die manier wordt rust in het gezin bereikt. De pauzeknop geldt niet voor diegenen die een betalingsregeling hebben zoals een minnelijk of een wettelijk traject”, merkt het college van B&W op in de brief.
Niet alle schulden
Op 25 mei heeft het kabinet bekend gemaakt dat gedupeerden geholpen gaan worden door het overnemen van alle private schulden. Hiervoor wordt een loket ingericht waar gedupeerden een overzicht van de schulden kunnen inleveren. Schulden van een hypotheek, consumptieve kredieten en zakelijke schulden vallen hier mogelijk niet onder”, waarschuwt het Ridderkerks college.
Compensatie vrij laten
Het college schrijft verder in de informatie: “De staatssecretaris heeft beoogd om de compensatie die de gedupeerden hebben ontvangen van de Belastingdienst, volledig vrij te laten voor wat betreft de Participatiewet. Dit geldt voor de algemene bijstand, echter niet voor de lokale regelingen, zoals de regeling Meedoen en de bijzondere bijstand. Voor de lokale regelingen en de bijzondere bijstand hebben we ons beleid aangepast. De compensatie wordt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 vrijgelaten”.