door Geert van Someren
De Ridderkerkse gemeenteraad heeft in een vergadering eerder deze week de belastingtarieven voor volgend jaar vastgesteld. De onroerende zaakbelasting wordt met 1,6% verhoogd. De bedragen voor het afval en het riool stijgen komend jaar met een veel hoger percentage. Dat varieert tussen de 9,6% voor het riool en 7% voor het afval. Eigenlijk zouden het percentage voor het verwerken van afval nog veel hoger moeten zijn, maar het college van B&W heeft bij het opstellen van de begroting besloten de stijging over vier jaar uit te smeren.
Bij de vaststelling van de OZB hanteert het Ridderkerks college al geruime tijd het principe dat de stijging van de landelijke inflatie bepalend is. De sterk gestegen waarde van de koopwoningen wordt gecompenseerd door het verlagen van het heffingspercentage, legt financieel Marco Oosterwijk uit. Dat leidt tot een gemiddelde stijging van 1,6% in 2021. Door de nieuwbouw van woningen is het totaal bedrag aan inkomsten voor de gemeente wel hoger.
Met die 1,6% stijging van de OZB zit Ridderkerk ruim beneden het landelijk gemiddelde van 3,2%. Dat gemiddelde is vastgesteld door de Vereniging Eigen Huis bij een onderzoek onder 112 gemeenten. Er zijn gemeenten waar de OZB met zo’n 27 procent omhoog gaat. Door onder andere te weinig geld van de rijksoverheid voor de decentralisatie van een aantal sociale zaken, zitten veel gemeenten met grote tekorten. Dat is niet het geval in Ridderkerk. De gemeente is financieel gezond.
Verwerken afval veel duurder
De kosten voor het verwerken van huishoudelijk afval zijn sterk toegenomen, heeft het college van B&W bij de begroting voor volgend jaar laten weten. “De tarieven voor het verbranden van huishoudelijk afval zijn bijna verdubbeld. Tegelijkertijd is de marktwaarde van de door afvalscheiding verkregen grondstoffen enorm gedaald. Dit zorgt voor stijgende kosten en dalende opbrengsten waar wij geen invloed op hebben”. Wettelijk is bepaald dat gemeenten de werkelijke kosten voor het afval moeten door belasten. Ridderkerk spreidt dat echter uit over de komende vier jaar, om al te sterke stijgingen te voorkomen.
Voor een eenpersoons huishouden gaat de heffing voor afvalstoffen van 219 naar 234,36 euro. Andere huishoudens moeten rekening houden met een stijging van 304,08 naar 325,44 euro. Dat zijn verhogingen van 7%. De rioolheffing gaat van 81,36 naar 89,16 euro. Een stijging van circa 9,6%.