door Geert van Someren
De gemeente Ridderkerk heeft met ingang van het nieuwe jaar een digitaal meldpunt geopend voor Goed Verhuurderschap. Daarmee voldoet de gemeente aan de wettelijke verplichting in de gelijknamige wet. Op de gemeentelijke website staat een formulier waarmee klachten kunnen worden gemeld.
Het meldpunt is bestemd voor meldingen over verhuurders die juist slecht verhuurderschap aan de dag leggen. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld discriminatie of intimatie door de verhuurder, de hoogte van de waarborgsom of van de servicekosten en om slecht of achterstallig onderhoud. Het meldpunt is niet bedoeld voor overlastklachten of meldingen ten aanzien van leefbaarheid.
Opvolging klachten
De gemeente moet zorgen voor opvolging van de meldingen, maar hoeft die opvolging niet zelf uit te voeren. Bij de opvolging van de meldingen in Ridderkerk zijn diverse instanties betrokken. Meldingen op het gebied van discriminatie worden behandeld door Radar. Meldingen over slecht of achterstallig onderhoud worden belegd bij WABO-toezicht en handhaving. Bij meldingen inzake te hoge huur wordt de melder doorverwezen naar de Huurcommissie of de Woonbond. De handhaving ten aanzien van woningcorporaties ligt bij de Autoriteit Woningcorporaties.
Vergunningstelsel
Een tweede deel van de wet gaat over het invoeren van een vergunningenstelsel. Dat is – in tegenstelling tot het meldpunt – niet verplicht. Het college van B&W zegt geen aanleiding te hebben om te veronderstellen dat er veel misstanden zijn op de particuliere verhuurmarkt in Ridderkerk. Mochten er wel veel meldingen binnenkomen, dan kan dit aanleiding zijn om een vergunningenstelsel voor verhuur van woningen in te voeren. Het college zal dat dit jaar op basis van de binnengekomen meldingen onderzoeken.
Zie voor het meldpunt: https://www.ridderkerk.nl/direct-regelen/wonen-leefomgeving-verbouwen/wonen-verhuizen/meldpunt-goed-verhuurderschap/