Op maandag 8 april aanstaande organiseert Lionsclub IJsselmonde alweer voor de vierde maal een seminar over Duurzaamheid. Dit jaar met als thema: ‘Voeding en Duurzaamheid’. Voedsel is letterlijk van levensbelang. Eten doen we elke dag, vaak routinematig. Soms gehaast ’s morgens achter het stuur, of ’s avonds uit de magnetron, met een bord op schoot voor de TV. Maar vaak ook uitgebreid, met vrienden. Bijvoorbeeld als er iets te vieren valt. Eten is als brandstof noodzakelijk, maar mag ook aangenaam zijn.
Kwaliteit of kiloknaller?
Steeds meer mensen denken bewust na over wat ze eten. Aanvankelijk werd gezondheid een graadmeter, al was het maar in de strijd tegen de kilo’s. Maar we kijken ook steeds vaker naar de ‘ecological footprint’ van wat we op ons bord scheppen. Van dierenleed tot belasting van het milieu, een breed scala aan criteria speelt tegenwoordig mee als het boodschappenwagentje wordt gevuld. Maar is verantwoord eten niet ook een beetje elitair? Gezond voedsel is voor velen te duur, hoor je vaak. Mensen met een smalle beurs zijn veroordeeld tot kiloknaller en plofkip. Maar klopt dat wel, en aan welke knoppen moeten we draaien om daar verandering in te brengen?
Voordat voedsel op ons bord ligt, heeft het al een lange weg afgelegd. Het kunnen verse producten zijn die met passie en vakmanschap zijn gekweekt. Maar vaak is ons bord ook de laatste stap in een lange keten van grootschalige en efficiënte productie, waarbij houdbaarheid en smaak kunstmatig zijn toegevoegd. Wat moet je kiezen, en waarom? Het Lions seminar besteedt er op 8 april uitgebreid aandacht aan, waarbij de gasten zich laten informeren én inspireren door Peter Haring. Hij heeft een lange internationale carrière achter de rug bij Unilever als Ecosystems Director Foods en benut zijn diepgaande kennis over voedselketens en -productie nu in tal van duurzaamheidsgremia.
Doelen van het seminar:
Bewustwording over de mogelijkheden van Duurzaam & Gezond in combinatie met Betaalbaar & Lekker.
Tastbaar inzicht in de keuzes die er zijn te maken rond voeding.
Commitment: hoe kan ik zelf verantwoorde keuzes maken, en wat ga ik vanaf morgen anders doen.
Duurzame locatie: Paradijshoeve
Het Lions Duurzaamheidssymposium wordt gehouden in Hofstede De Paradijshoeve in Ridderkerk. Inloop vanaf 19.00 uur en aanvang programma om 19.30 uur.
Aanmelden graag via: [email protected]. Voor deelname vragen de Lions een bijdrage van €20.
Lionsclub IJsselmonde: Duurzaam en Gezond versus Lekker en Betaalbaar
4 March 2024, 14:43 uur
Lokaal
