Ridderkerks Dagblad | Lidl past economisch gezien prima in het centrum
mainImage

Lidl past economisch gezien prima in het centrum

Hier komt de nieuwe vestiging van de Lidl in het centrum. De al aanwezige laad- en loswal is een voordeel.
10 april 2021, 14:31 uur
Lokaal

door Geert van Someren

Uit onderzoek is gebleken dat het winkelcentrum van Ridderkerk economisch gezien alleen nog ruimte biedt voor de komst van een discount supermarkt. “Het toevoegen van een dergelijke functie zorgt ervoor dat zoveel mogelijk koopkracht aan het centrum wordt gebonden. Dat komt ook de overige winkels, waaronder de authentieke en specialistische winkels , ten goede”. Het Ridderkerks college van B&W heeft dat laten weten in antwoord op schriftelijke vragen van het raadslid Jeroen Rijsdijk (PvdA).

Rijsdijk uit in zijn vragen zijn zorgen over het verdwijnen van kleine middenstanders, zoals de winkel van juwelier Theo van der Graaff. Die maakt plaats voor een nieuwe vestiging van de Lidl en kiest ervoor niet te verhuizen naar een andere stek in het centrum. Lidl gaat het filiaal bij het Vlietplein sluiten, omdat daar niet kan worden uitgebreid. De supermarktketen hanteert tegenwoordig voor een vestiging een oppervlak van minimaal 2200 vierkante meter.

“Middelgrote winkelcentra hebben het moeilijk als gevolg van stijgende internetverkopen”, stel het college. “Kort gezegd, middelgrote centra ervaren de meeste concurrentie van de online aanbieders, meer nog dan wijkcentra of hele grote centra als de binnenstad van Rotterdam. Het zichtbare gevolg daarvan is leegstand”.

November gereed
De planning van Lidl is dat de nieuwbouw in het centrum medio november gereed is. Het college verwacht vooralsnog niet dat het vertrek uit Drievliet tot langdurige leegstand zal leiden in het winkelcentrum Vlietplein. “Er zijn zelfs al enkele suggesties aan de eigenaar van het vastgoed gedaan, maar het is uiteindelijk aan de eigenaar om een geschikte partij te vinden”, laat het college in antwoord op vragen van Jeroen Rijsdijk weten. “Wij verwachten dan ook dat een passende invulling aan het pand gegeven kan worden, die het Vlietplein ten goede komt”.


Foto: Geert van Someren