Leerlingen Gemini College maken kunst van afval

22 May 2024, 21:24 uur
Lokaal
mainImage

Leerlingen van het Gemini College in Ridderkerk hebben kunst gemaakt van zelf verzameld afval. Het resultaat: een unieke expositie van kunstwerken die op woensdag 15 mei geopend is en tot en met vrijdag 7 juni te bewonderen is in het gemeentehuis in Ridderkerk.

Eerstejaars scholieren zijn aan de slag gegaan met het kunstproject, wat onderdeel is van een breder thema over afval.

Afval is waardevol
Het idee was om van afval nieuwe creaties te maken. Het project moest, naast creativiteit aanwakkeren, ook een stukje bewustwording creëren. Het laat leerlingen nadenken over afval en de waarde ervan. Afval is niet altijd afval. Je kan afval weggooien, maar je kan het ook hergebruiken en iets nieuws van maken, zoals een kunstwerk.

Van afval naar kunst
Voorafgaand aan het 3 maanden durende project hebben alle leerlingen zelf afval verzameld, van blikken en kapot speelgoed tot plastic verpakkingen. Ieder voor zich werkten ze aan een eigen kunstwerk waarin ze hun afval omtoverden tot kunst.

Expositie
Als kers op de taart is een selectie van deze zelfgemaakte kunstwerken geëxposeerd in het gemeentehuis. Wethouder Henk van Os opende de expositie op woensdagochtend 15 mei onder toeziend oog van leerlingen en docenten van het Gemini College en de afvalcoaches. De wethouder benadrukte het belang van afval scheiden en dat dit kunstproject kinderen laat nadenken over de waarde van afval en hergebruik. De jury, die bestond uit kunstkenners Wilma Impelmans en Hans Ipskamp, maakten tijdens de feestelijke opening ook de drie winnende kunstwerken bekend.

Het kunstproject is een initiatief van de afvalcoaches van BAR Afvalbeheer.