Leefbaar niet tevreden met reactie college op camera

18 May 2021, 10:28 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
De mobiele camera van Ridderkerk is enkele jaren geleden aangeschaft op initiatief van de gemeenteraad. Inzet: Karin Kayadoe.

door Geert van Someren

Raadslid Karin Kayadoe van Leefbaar Ridderkerk is niet tevreden met de in maart gegeven antwoorden van het college van B&W op haar vragen over de inzet van de gemeentelijke mobiele camera. Die inzet wordt uitgevoerd door de politie, maar valt onder verantwoordelijkheid van burgemeester Anny Attema. Het college stelde dat – in tegenstelling tot bij een vaste camera – het niet nodig is om borden te plaatsen dat men een gebied met cameratoezicht binnenloopt. “Die is dusdanig zichtbaar, dat men dat door heeft”.

“Kunt u ons verwijzen naar de wetsartikelen waar deze uitzonderingen worden gemaakt”, vraagt Kayadoe in nieuwe schriftelijke vragen aan het college. “Klopt de veronderstelling dat wanneer men een mobiele camera ziet staan, men al gefilmd wordt en dus men geen keuze meer heeft met betrekking tot de eigen privacy”, wil ze weten. “Indien dat niet het geval is, waarom niet en wat heeft het college gedaan om het onvervreemdbare burgerrecht, om onbespied door autoriteiten door het leven te gaan, te garanderen”.

Overvallen
De fractievoorzitter van Leefbaar merkt in de vragen op dat de gemeenteraad is geïnformeerd dat de locoburgemeester in overleg met de politie heeft besloten om de eigen mobiele camera in te zetten op het Dillenburgplein naar aanleiding van de gepleegde overvallen op de Aldi en Jumbo. Kayadoe vraagt of dit overleg informeel is gegaan en of dit niet is vastgelegd in verslagen. “Als het antwoord ja is: waarom is dat niet vastgelegd. Het gaat immers om een ingrijpende privacy beperkende aangelegenheid die nietsvermoedende burgers treft. Als het wel is vastgelegd ontvangen we graag de verslagen”.

Preventief
Het raadslid van Leefbaar Ridderkerk betrekt in haar aanvullende vragen ook de inzet van de mobiele camera op de Schaapherderweg. “Daarbij is gesteld dat deze preventief was ter voorkoming van auto-inbraken en diefstal van auto’s. De inzet van de mobiele camera moet subsidiair en proportioneel zijn en dient als ultimum middel. Welke minder vergaande maatregelen zijn ingezet en niet voldoende gebleken om de openbare orde te handhaven en op welke gronden was mobiel cameratoezicht noodzakelijk”, vraagt Kayadoe.

Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/lokaal/inzet-mobiele-camera-met-andere-privacy-norm