Vorige week maandag, op 14 december, werd de uitloop van de raadsvergadering van 10 december voortgezet. Bij uitloop moet ik altijd aan kippen en eieren denken, daarom gebruik ik liever het woord “vervolg” van dit soort vergaderingen, maar dit terzijde.
Ook dit keer ging het voor de belangstellenden die de vergadering wilde volgen via raad in beeld niet bepaald soepel. Vanaf het begin was er geen geluid. Het duurde bijna 25 minuten voordat het geluid hersteld was. Wellicht kan er voor aanvang getest worden of raad in beeld te zien en te horen is. Dat scheelt veel irritatie bij belangstellenden.
Complimenten voor de waarnemend voorzitter dat hij de vergadering stil legde tot die tijd. Raadsvergaderingen dienen nu eenmaal openbaar te zijn en wanneer het geluid ontbreekt, dan dient de vergadering te worden stilgelegd vanwege het gebrek aan openbaarheid.
Ridderkerk Rowdies
In de vergadering van 14 december werd punt vier van de vergadering - huisvesting Ridderkerk Rowdies - behandeld. Dit agendapunt had mijn speciale aandacht, omdat het bestuur van Ridderkerk Rowdies al vanaf de presentatie van het Actualisatie Integraal Accommodatieplan, in september 2015, bezig is om de aanpassing van hun velden gerealiseerd te zien worden. Een noodzaak omdat de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softbal Bond dispensatie gaf om de velden te mogen gebruiken voor de klasse waarin de eerste teams van Honk- en Softbal uitkomen.
Nu was dan, eindelijk, het woord aan de gemeenteraad om het verlossende woord te spreken. De Ridderkerkse politieke partijen stonden gelukkig positief tegenover de plannen en nadat het amendement van de VVD, CDA en PvdA was aangenomen, werd het plan huisvesting Ridderkerk Rowdies aangenomen.
In één van de bijdragen van de raadsleden hoorde ik zeggen dat er in het verleden klachten waren geweest over de verlichting van de Ridderkerk Rowdies. Best knap om dit mee te nemen in je bijdrage, omdat de Ridderkerk Rowdies nooit veldverlichting heeft gehad. Het is soms een kwestie van een goede voorbereiding.
Ik zou zeggen wethouder, nu doorpakken zodat de Ridderkerk Rowdies op Opening Day 2022 de vernieuwde velden kunnen betreden.
Warmtevisie Ridderkerk
In het eerste gedeelte van de raadsvergadering stond als agendapunt Warmtevisie Ridderkerk op de planning. Wethouder Japenga erkende dat voor omschakeling een veel geld kostende nieuwe infrastructuur moet worden aangelegd om de warmte in de huizen te kunnen krijgen.
Meerdere politieke partijen uitten hun zorgen over de betaalbaarheid hiervan, evenals in het betrekken van de burgers in deze transitie. Zo is er nog niets te zeggen of en hoeveel de gemeente Ridderkerk subsidie vanuit de overheid gaat krijgen.
De gemeenteraad vond dat zonder subsidie deze transactie niet haalbaar is.
Des te bevreemdender is het dat de gemeenteraad, op het duo van Echt voor Ridderkerk, Kloos en van Vliet, na, met de Warmtevisie Ridderkerk instemde. Je zou verwachten dat met zoveel onzekerheid over de kosten en de subsidies, de gemeenteraad hierover eerst meer duidelijkheid zou willen voordat het instemt met dit plan.
Het is te hopen dat de wal het schip nog kan keren zodra de stuurman een stuurfout maakt.
Geluidscherm
De gemeenteraad is unaniem akkoord gegaan met de realisatie van een geluidscherm van zes meter hoog en 1.700 meter lang in het Oosterpark. De kosten hiervoor komen uit op € 8,7 miljoen. Er zijn dagen dat ik dit bedrag niet in mijn binnenzak heb zitten.
Wethouder Japenga is enthousiast dat het besluit nu is genomen en geeft aan dat de bewoners er veel van zullen merken. Ook geeft hij aan trots te zijn dat Ridderkerk dit geheel uit eigen middelen gaat betalen.
Dit zal wel moeten omdat de gemeente Ridderkerk heeft besloten om niet de landelijke norm van 63 decibel, maar het strengere geluidsniveau van 59 decibel van het Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te hanteren. Door hiervoor te kiezen komt de gemeente Ridderkerk niet in aanmerking voor rijkssubsidie.
Tevens heeft de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders verzocht om te onderzoeken of een groen geluidscherm langs de Rotterdamseweg zinvol is. En hoe haalbaar het plaatsen van zonnepanelen op het scherm langs de A15 is. Dit laatste zou dan in samenwerking met de Ridderkerkse energie coöperatie De Groene Stroom moeten gaan.
Ik vraag mij af waarom De Groene Stroom de enige optie is. Het lijkt mij juist dat je je als gemeente breder zou moeten oriënteren om tot een goed vergelijk te komen.
Of spelen er soms andere belangen?
Kerst
Het jaar 2020 loopt op zijn einde en deze column is de voorlaatste van dit jaar.
Ik wens U en allen die U lief zijn hele fijne kerstdagen. Maak er mooi dagen van en let in deze dagen ook een beetje op die eenzame oude buurman of buurvrouw naast of tegenover U.