Kwart woningen in Ridderkerk heeft nog te laag energielabel

28 July 2022, 17:41 uur
Lokaal
mainImage
Gemeente Gouda
Door onder andere het isoleren van woningen moeten over acht jaar de energielabels E, F en G niet meer bestaan in Ridderkerk.

door Geert van Someren

De vorig jaar door de gemeenteraad aangenomen Klimaatvisie Ridderkerk heeft onvermijdelijk tot gevolg dat duizenden woningen in de gemeente beter geïsoleerd moeten worden. Van de bijna 21.000 woningen in Ridderkerk heeft een kwart nu nog een energielabel E, F of G. In de visie is vastgelegd dat die labels uiterlijk over acht jaar niet meer bestaan, zo staat in informatie die het college van B&W aan de Ridderkerkse gemeenteraad heeft gestuurd.

Woningen moeten dan veel beter geïsoleerd zijn en het is verplicht om bij vervanging van een cv-ketel een duurzaam alternatief te gebruiken. Verhuurders mogen vanaf 2030 ook geen woningen met E, F en G labels meer verhuren. Dat is landelijk vastgelegd. De doelstelling is om in 2050 bijna geen CO2 meer uit te stoten en volledig circulair te zijn. Onderdeel van de opgave (en van het uitvoeringsprogramma Klimaatvisie Ridderkerk) is het transformeren van woningen met een E, F en G energielabel naar gemiddeld energielabel B, minimaal label C.

Particulier bezit
In de gemeente Ridderkerk is het overgrote deel van de 5.297 woningen met energielabel E, F of G (80%) in particulier bezit (grondgebonden of VvE bezit). Een veel kleiner deel (20%) is collectief woningbezit van woningcorporaties als Wooncompas of van institutionele beleggers. Particulieren gaan zelf over de verduurzaming van de woning, zij moeten de investeringsbeslissing nemen, zo staat in de raadsinformatie. De gemeente heeft de afgelopen jaren via de samenwerking met de Woonwijzerwinkel (het regionale energieloket) een aanpak ontwikkeld om zoveel mogelijk belemmeringen weg te nemen, zodat woningeigenaren gestimuleerd worden energiebesparende maatregelen te nemen.

Wijkgerichte aanpak
De gebieden Slikkerveer, Centrum en Bolnes zijn kansrijk om mee te starten met een specifieke wijkgerichte aanpak, merkt het college op. Om de woningen daar naar minimaal energielabel C en gemiddeld energielabel B te brengen (aardgasvrij-ready) zal isolatie en kierdichting toegepast moeten worden bij de daken, gevels, ramen, kieren en vloeren. Een wijkgerichte inkoopaanpak wordt voor Ridderkerk uitgevoerd in samenwerking met de Woonwijzerwinkel. Vanaf dit jaar wordt één wijkactie per jaar via de wijkgerichte aanpak centraal gezet. Bekend is dat in 2030 Bolnes als eerste wijk in de gemeente van het gas af gaat.

Voorlichting
Voor alle duidelijkheid: de gemeente subsidieert niet de isolatie zelf. Daar zijn regelingen voor bij de rijksoverheid. Ridderkerk stelt wel geld beschikbaar voor advies, onderzoek en communicatiemiddelen. Dit jaar is dat 150.000 euro.