Kritiek van platform op ontbreken adviesaanvraag

9 June 2021, 08:43 uur
Lokaal
mainImage
PR
Het Maatschappelijk Burgerplatform Ridderkerk vindt dat de gemeente is afgeweken van de gebruikelijke procedure.

door Geert van Someren

Het in Ridderkerk hoog aangeschreven Maatschappelijk Burgerplatform Ridderkerk (MBR) heeft zich kritisch uitgelaten over het feit, dat het college van B&W geen advies aan het MBR over de conceptnota Gezondheidsbeleid heeft gevraagd. Die nota staat vandaag, woensdag 9 juni, op de agenda van de Commissie Samen Leven. Het MBR heeft daarom gebruik gemaakt van het recht om op eigen initiatief advies uit te brengen.

“Wij hebben er bij de gemeente herhaaldelijk op aangedrongen dat voor deze nota de gebruikelijke procedure zou worden gevolgd en dat aan het MBR door het college een advies zou worden gevraagd. De gemeente is echter afgeweken van de procedure zoals vastgelegd in de Participatieverordening 2016 en het Convenant college – burgerplatform d.d. 14 oktober 2016”, zo heeft het MBR in een brief aan het college en de commissie van de gemeenteraad.

Tegen letter en geest
Het MBR: “Wel heeft de gemeente besloten dat het MBR kon participeren in een online bijeenkomst met welzijnsinstellingen en zorgaanbieders waarin informatie werd opgehaald als input voor deze nota. Tevens is het MBR aangeboden om – in eenzelfde traject met de zojuist genoemde instellingen - te reageren op de conceptnota. Het MBR constateert dat deze werkwijze indruist tegen de letter en de geest van de Participatieverordening en het bovengenoemd Convenant”.

Eenzijdig
“De gemeente heeft eenzijdig de werkwijze waarop het MBR haar inbreng kan leveren veranderd. In deze gewijzigde werkwijze stelt de gemeente de inbreng van het MBR gelijk aan de inbreng van belanghebbende aanbieders. Dit strookt niet met de afspraken dat het MBR volstrekt onafhankelijk van zorgaanbieders en politieke partijen adviseert”, constateert het MBR. “We adviseren op basis van materie- en ervaringsdeskundigheid èn op basis van eigen waargenomen signalen uit de samenleving”.

Integraal beleid
“De gemeente heeft ons ook medegedeeld geen advies te vragen aan het MBR, omdat de conceptnota Gezondheidsbeleid is gebaseerd op de wet Openbare Gezondheid, en niet op de Jeugdwet, WMO of Participatiewet”, zo staat in de brief van het MBR. “Echter, de kern van de drie decentralisatiewetten is dat het lokale beleid, dat voortvloeit uit deze wetten, wordt afgestemd met andere wetten en regelgeving in het sociale domein. Zodat een integraal beleid en dito uitvoering tot stand kan komen en de schotten tussen diensten zoveel mogelijk worden opgeheven. De gedachte was dat dit zowel tot besparing als tot betere dienstverlening zou leiden”.

Eigen initiatief
Het MBR: “Overigens bevat de conceptnota Gezondheidsbeleid – overigens heel terecht - juist wel diverse voorstellen die samenhangen met de nota Integraal Beleid Sociaal Domein. Gelet op de ontstane situatie en de deadlines voor het geven van een reactie, maakt het MBR gebruik van de mogelijkheid om een advies op eigen initiatief uit te brengen”.

“Onze voorkeur is dat er sowieso nog eerst een overleg plaatsvindt over dit advies op eigen initiatief, wat er onder andere toe kan leiden dat we op grond hiervan ons advies nog bijstellen”.