Koning(in) op de weg

15 April 2024, 09:00 uur
Lokaal , Columns
mainImage

Als je veel aan het wandelen bent met de hondjes zie je nog weleens wat. Vooral als er eentje bij is die wandelen echt niks vindt. Het liefst een beetje rond drentelt op een stukje gras. Voor haar is er kennelijk genoeg te ruiken en dus te ontdekken op een vierkante meter.

Het geeft mij de tijd om een beetje om me heen te kijken wat er allemaal gebeurd op de weg. Over de elektrische stepjes en fatbikes, daar zijn we het waarschijnlijk allemaal wel over eens dat die dingen niet echt veilig zijn. Wat kunnen die dingen hard scheuren. Handhaving erop is een vrijwel onmogelijke zaak, zoveel handhavers zijn er niet. Het lijken er steeds meer te worden die op de openbare weg rijden. Of mijn oog valt er meer op, dat zou ook zomaar kunnen. De daadwerkelijke cijfers weet ik niet.

Vanuit de verte zie ik vanuit mijn ooghoeken twee jonge knullen op fietsen aan komen, gewone fietsen ze zijn er nog. Achtervolgd lijken ze te worden door een auto. Eerlijk is eerlijk, zo netjes fietsten ze niet aan de rechterkant van de weg. Het lijkt erop dat de auto er zich flink aan ergerde en bijna met de bumper op een van de fietsen zat. De jongens namen bijna een afrit om een bedrijventerrein op te rijden, de auto reed ze (wederom op de hielen) achterna. Toch maar weer de weg op, de auto haalde ze rakelings in. Het taalgebruik wat naar de auto werd geslingerd, daar lusten de honden geen brood van en is ook zeker niet voor herhaling vatbaar. Wat me wel opvalt is dat naast de bestuurster van de auto een kind zit. Mijn gedachten zijn dan ook gelijk; het lijkt mij geen goed voorbeeld als ouder dit gedrag. Wat als een van de jongens een stuurfout maakt…..je zit er dan gelijk bovenop. Wat er aan vooraf is gegaan weet ik niet, maar iemand moet toch de wijste zijn en in de gaten hebben wat veilig weggedrag is of niet.

Even later steekt er iemand over, met een koptelefoon op het hoofd. Gewoon gelijk de weg oversteken. Zonder eerst even uit te kijken of het kan of veilig is. Ooit heb ik geleerd dat je bij het oversteken naar links, rechts en nog eens naar links moet kijken om te zien of het veilig is. Nu ben je al als voetganger een kwetsbare verkeersdeelnemer zoals dat heet, dat wil nog niet zeggen dat je geen eigen verantwoordelijkheid hebt hoe je je gedraagt in het het verkeer. Zeker met zo’n koptelefoon op je hoofd, dan hoor je toch zeker nog minder qua verkeer? Dan lijkt het me helemaal belangrijk om even goed om je heen te kijken. Of zou men er vanuit gaan dat de ander wel op jou let? 

Legio campagnes zijn de revue gepasseerd, slogans worden en zijn bedacht. Continue wordt er nagedacht hoe de verkeersveiligheid verbeterd kan worden. Maar of het helpt? Het is niet voor niks dat we met elkaar verkeersregels hebben afgesproken. Het zou toch de bedoeling moeten zijn dat iedereen zich eraan houdt en dat we met elkaar veilig kunnen bewegen op straat. Het lijkt wel of steeds meer mensen zich niet bewust zijn van het overige verkeer, wellicht alleen maar met zichzelf bezig zijn. Jammer, hoe minder ongelukken hoe beter toch? 

Karin Kayadoe
Fractievoorzitter Leefbaar Ridderkerk