door Geert van Someren
Net als andere gemeenten in Nederland kampt Ridderkerk met financiële tekorten bij de jeugdzorg. De kosten lopen op en er zijn weinig mogelijkheden tot bezuinigen. Maatregelen zoals niets doen, verschralen van de zorg of invoeren van maximale budgetten helpen niet. De wachtlijsten lopen dan op en de zorg komt later tot stand. Dat uitstel leidt er toe dat de problematiek toeneemt, er extra zorg nodig is en dat kost weer meer geld.
Het geld dat Ridderkerk betaalt aan de regionale jeugdzorg is de afgelopen jaren fors gestegen, constateert het college van B&W in een voorstel aan de gemeenteraad. “In 2023 waren de lasten ongeveer 17 miljoen euro. Dat is ongeveer tien procent van de jaarlijkse gemeentelijke lasten”. Van deze 17 miljoen was het aandeel voor de regionale jeugdhulp ruim 9 miljoen euro. In de afgelopen vijf jaar zijn de uitgaven verdubbeld.
Plan van aanpak
Het college van B&W stelt aan de gemeenteraad voor een bedrag van 654.000 euro beschikbaar te stellen voor een Plan van Aanpak. Een groot deel daarvan komt uit de al bestaande gemeentelijke reservering voor innovaties op het sociaal domein. “Het plan van aanpak is een logische volgende stap, na de op initiatief van de gemeente Ridderkerk ingediende (en aangenomen) motie tijdens de jaarvergadering van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten voor een adequate en reële financiering van de jeugdhulp”, staat in het voorstel.
Dempend effect
“Het is niet reëel om te verwachten dat de extra inspanningen zullen leiden tot een kostendaling”, aldus het college. “Gelet op de ervaringen in de afgelopen jaren zal het hooguit gaan om een dempend effect van de stijging”. Met de zichtbare inspanning geven de gemeenten volgens het college, het juiste signaal af richting de deskundigencommissie die zich met de materie bezig houdt. “Baten zijn met name te verwachten vanuit een compensatie van het Rijk, op last van de uitspraak van die commissie begin 2025”.
Het voorstel van het college voor de extra financiën staat op de agenda van de vergadering van de commissie Samen Leven van donderdag 28 november. De gemeenteraad van Ridderkerk neemt er op donderdag 12 december een besluit over.
Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/voor-behoud-van-jeugdzorg-zijn-wijzigingen-nodig