door Geert van Someren
De visie op de regionale Jeugdzorg is met algemene stemmen door de Ridderkerkse gemeenteraad aangenomen. Dat betekent echter allerminst dat alle raadsleden vol lof zijn. Integendeel: zowel van oppositie als van coalitie komen kritische geluiden richting wethouder Laurens Franzen. Over één ding is iedereen het eens. De kosten stijgen de pan uit. In plaats van de bij decentralisatie van de zorg beoogde bezuiniging moet er structureel geld bij. Meest recent nog 600 miljoen euro.
“Na 6 jaar is de tijd van lange rapporten voorbij”, vindt Arjan Nugteren van Leefbaar Ridderkerk. “Het is schokkend dat de uitgaven zo hoog zijn. De uitgaven in Ridderkerk zijn gestegen van 7 naar 13 miljoen euro. Er is nog heel veel werk. Enige bescheidenheid over de visie is op zijn plaats”. EVR-raadslid Cora van Vliet merkt op dat in brede zin grote uitdagingen liggen in het sociaal domein, maar met name in de Jeugdzorg.
De PvdA mist de klachtenregeling, die er nu al zou moeten zijn. Aan de wethouder wordt van diverse kanten om toezeggingen gevraagd voor de lokale invulling. Franzen: “Die ga ik niet geven. Dat kan bij de zienswijze over de uitvoering van het plan. We hebben het hier over een regionale visie”. Volgens sommigen zou het gaan over details die later moeten worden ingevuld.
Verkeerde keelgat
Dat schiet de ChristenUnie in het verkeerde keelgat. “Aandacht voor gezinsarrangementen. Ontschotten en indiceren. De zorg voor verstandelijke gehandicapten. Aandacht voor online hulpverlening en aandacht voor een toegankelijk plan. Het zijn geen details”, zegt Erna de Wolff. “We denken dat het te optimistisch is, dat het allemaal wel gaat lukken”.
Arianne Ripmeester (PvdA): “Onze jeugd is onze toekomst. Ik hoop dat de wethouder zich daar sterk voor wil maken. Over de lokale invulling zijn we niet tevreden. We willen daar later met het college over in gesprek”.