"Je kunt het taboe rondom eenzaamheid doorbreken"

1 October 2022, 14:07 uur
Lokaal
mainImage
Gemeente Ridderkerk

Op 29 september begint de landelijke ‘Week tegen Eenzaamheid’. Deze week is bedoeld om meer bewustwording te creëren rondom eenzaamheid. 
In Ridderkerk zetten verschillende mensen en organisaties zich in om eenzaamheid te verminderen. Zo ook de sociaal ouderenadviseurs van Facet Ridderkerk. Henny de Wilt vertelt over het belang van haar werk.

Soorten eenzaamheid
“Als sociaal werker ondersteunen wij ouderen van Ridderkerk. Met als doel hen zo lang mogelijk zelfredzaam te laten zijn en in hun eigen huis te kunnen laten wonen. Steeds meer ouderen zijn eenzaam. Veel mensen hebben het erg druk en minder tijd en aandacht voor bijvoorbeeld hun opa en oma. Terwijl je door eenzaamheid op allerlei vlakken je zelfredzaamheid kan verliezen en hier steeds verder in afzakt. Het is daarom fijn dat wij er voor deze doelgroep kunnen zijn.”

Henny benadrukt dat het niet altijd makkelijk is. “Eenzaamheid is een complex begrip, omdat het voor iedereen een andere lading heeft. Het is vaak een beleving, die niet objectief waarneembaar is. Dit maakt eenzaamheid complex en daarom is maatwerk gewenst. Een luisterend oor, naast de praktische ondersteuning die we bieden.”

Hulp
“Wij onderzoeken waarom en op welke manier iemand zich eenzaamheid voelt. Op die manier kunnen we ze beter helpen. Zo kunnen ouderen bij ons hun vragen stellen en hun verhaal kwijt. Ook de familie kan bij ons terecht voor informatie en advies. Maar we bieden ook praktisch hulp. Denk aan ondersteuning bij financiën en administratie. Ook nodigen we ouderen uit voor activiteiten die in Ridderkerk worden georganiseerd. Daarnaast helpen we ouderen met het creëren van een comfortabel en veilig thuis, zodat ze tot op hoge leeftijd thuis kunnen blijven wonen. En ouderen kunnen meedoen aan sportactiviteiten, speciaal voor senioren. Want bewegen houdt je langer gezond en maakt je gelukkiger.”

Henny vindt het belangrijk dat eenzaamheid niet langer een taboe blijft. “Je kunt het taboe rondom eenzaamheid doorbreken door het bespreekbaar te maken. Laat iemand weten dat hij/zij niet de enige is die met dit gevoel rondloopt. Het is ook belangrijk dat je niet te snel conclusies trekt. Sommige mensen ogen eenzaam, maar zijn het wellicht helemaal niet. Terwijl iemand anders juist heel veel mensen om zich heen heeft, maar zich wel eenzaam voelt. Het is belangrijk dat je goed luistert en zelf geen dingen invult. Wat jij denkt over hoe iemand zich voelt, hoeft niet altijd het juiste te zijn.”

Vermoed u dat iemand uit uw omgeving eenzaam is? Vraagt deze persoon niet om hulp en/of vindt u het moeilijk om hem/haar zelf aan te spreken? Deel uw zorg (online) via het signaalpunt eenzaamheid via de website van Facet Rdderkerk(externe link). Of neem contact op met Henny de Wilt via 06 - 1432 7469.