mainImage

Japenga blijft optimistisch over gasvrij Bolnes

Wethouder Marten Japenga (kader) ziet bij de energietransitie voor Bolnes onder andere mogelijkheden voor het winnen van energie uit water.
5 november 2021, 16:47 uur
Lokaal

door Geert van Someren

De financiële problemen van het Warmtebedrijf Rotterdam hebben geen invloed op het plan van Ridderkerk om van Bolnes in 2030 de eerste gasvrije wijk van de gemeente te maken. Die verwachting heeft Ridderkerks wethouder Marten Japenga donderdag uitgesproken tijdens de algemene politieke beschouwingen van de gemeenteraad.

Los van een eventuele voortzetting van het Warmtebedrijf, denkt Japenga dat er naast het gebruik van de in het Rotterdamse havengebied beschikbare restwarmte nog andere mogelijkheden zijn voor de omschakeling van gas naar een andere energiebron, zoals aqua- of geothermie. Daarbij wordt warmte gewonnen uit oppervlaktewater respectievelijk de bodem. “Er is veel gaande op dit terrein. We hebben in ieder geval de regio en de provincie nodig”.

5.000 boxen

“Het is een technische exercitie”, aldus Japenga. Hij benadrukt dat hoe dan ook besparing op energie van belang is bij de omschakeling. Dat gaat onder andere door isolatie en het gebruik van ledlampen. Van de gratis dozen met besparende middelen die de gemeente ter beschikking stelt, zijn er inmiddels circa 5.000 afgenomen, zo laat de wethouder weten in de gemeenteraad. Dat komt neer op ongeveer een kwart van de huishoudens in Ridderkerk.


Foto: Geert van Someren