Invoering afvalplan Ridderkerk twee jaar vertraagd

12 September 2020, 11:50 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
De sterke stijging van de lokale belasting op afvalstoffen wordt in Ridderkerk over vier jaar verspreid.

door Geert van Someren
 
De invoering van het nieuwe afvalplan in Ridderkerk is met minimaal twee jaar vertraagd. Dat zat er al aan te komen, maar is nu officieel bevestigd in een brief die het college van B&W aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Nog voor dit jaar de coronacrisis de verdere invoer hinderde, had de gemeente al te kampen met problemen met toegangspassen en een niet goede werking van ondergrondse containers. Daardoor kon niet zoals de bedoeling was per 1 januari van dit jaar een van de hoeveelheid afval afhankelijke betaling in Ridderkerk ingaan.

Maar ook 1 januari aanstaande wordt als gevolg van de coronacrisis niet gehaald. Uit de brief van het college blijkt de verwachting dat de infrastructuur pas in het tweede kwartaal van 2021 op orde is. “Dan zijn de ondergrondse containers voor PMD+restafval, oud papier/karton en de GFT-cocons alleen nog met een pas te openen en begint voor de bewoners het gewenningsproces. Het systeem wordt een half jaar lang getest om verzekerd te zijn van een betrouwbare registratie”, zo schrijft het college. Dat leidt tot de conclusie dat invoering van het nieuwe betaalsysteem pas op 1 januari 2022 plaatsvindt, twee jaar later dan de oorspronkelijke planning.
 
Stijging afvalprijs spreiden
Het Ridderkerks college maakt zich zorgen over de sterke stijging van de afvalkosten. Wettelijk is bepaald dat gemeentes die kostendekkend moeten doorberekenen aan de inwoners. “Als gevolg van marktontwikkelingen, zijn de kosten van het verwerken van huishoudelijk afval significant toegenomen. In een aantal gevallen zijn die zelfs verdubbeld. De tarieven voor het verbranden van huishoudelijk afval zijn sterk gestegen. Tegelijk is de marktwaarde van de door afvalscheiding verkregen grondstoffen gekelderd”, constateert het college in de brief aan.

“De NV BAR-Afvalbeheer wordt hierdoor tegelijkertijd geconfronteerd met stijgende kosten en dalende inkomsten. Wij hebben geen invloed op deze tarieven”. Het college van B&W heeft besloten die hogere tarieven niet in één keer aan de inwoners van Ridderkerk door te belasten. Daarbij speelt ook een rol dat veel huishoudens in deze tijd te maken hebben met financiële onzekerheden. In de begroting die het college van B&W in november voorlegt aan de gemeenteraad, zit een voorstel om “gedurende een periode van vier jaar naar het hogere tarief toe te werken”.