door Geert van Someren
Juridisch staat niets meer de invoering van de ja-sticker komende donderdag in Ridderkerk in de weg. De Hoge Raad heeft deze week bepaald, dat gemeentes een verantwoordelijkheid hebben om afval te beperken. Het beperken van ongeadresseerd drukwerk tot brievenbussen met een groene ja-sticker is toegestaan. De uitspraak van het hoogste gerechtelijke orgaan betreft weliswaar Amsterdam, maar de jurisprudentie die de uitspraak oplevert, geldt landelijk.
In een deze week aan alle inwoners van Ridderkerk gezonden brief over de invoering van de ja-sticker legt BAR Afvalbeheer nogmaals precies uit wat dat betekent. Tot nog toe weert alleen een nee-sticker ongeadresseerde reclame uit de brievenbus. Dat wordt per 1 oktober omgekeerd. Alleen als er een ja-sticker op de brievenbus is geplakt, mag daar ongeadresseerd drukwerk in. Ook als er geen enkele sticker op de brievenbus zit, mag de bezorger daar geen reclamefolders in doen.
Wilt u zo’n nieuwe ja-sticker hebben; de verspreiders van ongeadresseerd drukwerk stoppen die op dit moment geregeld bij het drukwerk. Ook is de groene sticker verkrijgbaar bij de balie op het gemeentehuis aan het Koningsplein.
Lokale krant
Wel mag de bezorger van huis-aan-huisbladen de lokale kranten in zo’n bus zonder sticker doen. Dat geldt ook voor bussen met de nee-ja sticker, die nu ook al wordt toegepast. Wil iemand die gratis kranten ook niet hebben, dan moet net als in de huidige situatie een nee-nee sticker op de brievenbus worden geplakt.
De helft minder
Een groot aantal gemeenten in Nederland, waaronder alle vier de grote steden, heeft de ja-sticker ingevoerd of gaat dat binnenkort doen. In de praktijk blijkt dat het aantal reclamefolders door de invoering van de ja-sticker halveert. Veelal gaat het om adressen waar het drukwerk zonder het te bekijken in de afvalbak wordt gegooid.