door Geert van Someren
Tijdens de donderdagavond gehouden commissievergadering van de gemeenteraad heeft inspreekster Astrid Punselie stevig uitgehaald naar de gemeente over de sloop van de Blaakflat in het centrum en het risico voor schade aan de monumentale woningen aan de Kerksingel. Emotioneel vertelt ze aan de raadsleden en de vijf aanwezige leden van het college van B&W dat de omwonenden de afgelopen twee weken maar liefst zeventig overschrijdingen hebben genoteerd van de grenswaarden via de door hen opgehangen trillingsmeters.
Punselie vertelt dat de bewoners het vertrouwen in het college kwijt zijn en dat afspraken niet worden nagekomen. Ze is radeloos, omdat ze niet meer weet waar ze terecht kan met de bezwaren. “Het is echt zorgelijk”. Tijdens een bezoek onlangs aan het wekelijks spreekuur in het gemeentehuis van de verantwoordelijk wethouder Kees van der Duijn Schouten, wil die haar niet te woord staan. “Het gemeentebestuur laat ons barsten”.
Dieptepunt
Punselie beschrijft de donderdag van de vergadering als een dieptepunt. “Er komt een telefoontje van de gemeentesecretaris dat de sloop vandaag wordt stilgelegd. Tot onze verbazing ging de sloop de hele dag door. Ik heb veel gehuild vandaag”. Op een vraag vanuit de commissie antwoordt ze dat de hekken ter bescherming van de zwarte den onlangs op een morgen zijn weggehaald. Vervolgens wordt het wortelpakket in de brandende zon blootgelegd, wat schadelijk kan zijn. Ook is vernomen dat als de nieuwbouw van de appartementen eenmaal begint, niet gebruik wordt gemaakt van de eerder genoemde schroefpalen die minder trillingen geven, maar van normale betonpalen.
Reactie college
We hebben het college van B&W gevraagd om een reactie op het inspreken van mevrouw Punselie. Over het al dan niet stilleggen van de sloop op donderdag, zegt het college: “Op 29 augustus zijn er wel degelijk sloopwerkzaamheden tijdelijk stilgelegd op basis van gemeten trillingswaarde die de interventie grenswaarde overschreed. Het klopt wel dat er daarna nog werkzaamheden hebben plaatsgevonden. Dat waren geen sloopwerkzaamheden maar werkzaamheden aan het buitenterrein. Deze werkzaamheden veroorzaakten geen trillingen die de interventie grenswaarde hebben overschreden”.
Wat betreft het niet te woord staan door de wethouder, merkt het college op: “We sturen mensen niet weg bij het spreekuur. Wat betreft deze situatie: als er een zaak onder de rechter ligt kunnen wij niet met de mensen in gesprek. Zeker niet in een tienminutengesprek tijdens het spreekuur”.
“Daarnaast voegen we graag nog het volgende toe: Wij willen de belangen van bewoners van de Kerksingel niet bagatelliseren of onderschatten. Tegelijkertijd nemen wij als gemeente onze toezichthoudende taak serieus en handhaven we als dat nodig is. Dat betekent niet dat inwoners daarover ook altijd tevreden zijn”.
Reactie Wooncompas
Ook woningbouwcorporatie Wooncompas, die de opdrachtgever is voor sloop en de daarop volgende nieuwbouw, hebben we om een reactie gevraagd. Klopt het dat de grenswaarden de afgelopen twee weken een stuk of zeventig keer zijn overschreden?
“De grenswaarde (interventiewaarde) voor trillingen tijdens de bouw is gisteren één keer overschreden. Het werk is op 29 augustus voorlopig stilgelegd door de gemeente.
Ons projectteam maakt gebruik van een set gekalibreerde meters die een volledig en nauwkeurig beeld geven van de trillingen rondom het bouwterrein. Dit monitoringsysteem werkt met twee belangrijke meldingswaarden: de signaalwaarde en de grenswaarde”.
“De signaalwaarde is de eerste waarde die we in de gaten houden. Als trillingen deze waarde meerdere keren kort achter elkaar bereiken, wordt dat als een waarschuwing gezien. Op dat moment passen we direct de werkwijze op de bouwplaats aan om te voorkomen dat de trillingen verder toenemen. De bouwer krijgt deze waarschuwingen meteen op zijn telefoon, zodat hij snel kan reageren”.
“De tweede, meer kritische waarde is de grenswaarde (ook wel interventiewaarde genoemd). Wanneer deze waarde wordt overschreden, moeten de werkzaamheden onmiddellijk worden stilgelegd. Bij overschrijding krijgt de gemeente ook een melding van het monitoringssysteem, zodat zij kan handhaven”.
“Deze manier van werken volgt de geldende richtlijnen en is vastgelegd in het monitoringsplan. Dit plan is gedeeld met de omwonenden van de Kerksingel en maakt deel uit van de vergunningenset. We begrijpen dat het erg stressvol kan zijn wanneer de eigen meters van bewoners afgaan. Toch blijven de meters van het monitoringsplan leidend. We stemmen de voortzetting van de werkzaamheden nauwkeurig af met de gemeente”.
Zwarte den
Op de vraag of het klopt dat de hekken om de zwarte den onlangs door de aannemer zijn weggehaald en dat daarna het wortelpakket heeft blootgelegen (en zo ja waarom) antwoordt Wooncompas: “Het hoge hekwerk dat is geplaatst voor bescherming van de boom tijdens de sloop is weggehaald om noodzakelijke grondwerkzaamheden uit te voeren. Het verwijderen van het hoge hekwerk is gebeurd in overleg met de gemeente. De lage hekken geplaatst ter bescherming van de bomen staan er nog steeds. De sanering op deze locatie moest zorgvuldig worden uitgevoerd, waardoor een deel van de wortels van de boom voor een korte periode, niet langer dan een halve dag, bloot kwamen te liggen. Ondanks de recente uitspraak van de rechtbank dat de vergunninghouder de grove Den mag kappen, heeft Wooncompas tot nu toe alles in het werk gesteld om de boom te behouden, als tegemoetkoming voor de omwonenden van de Kerksingel”.
Geen schroefpalen
Op de vraag of het klop dat straks geen schroefpalen bij de bouw zullen worden gebruikt zoals werd gedacht, maar een ander soort heipalen, antwoordt Wooncompas bevestigend. “Er mogen geen schroefpalen worden gebruikt, omdat dit door de omgevingsdienst niet is goedgekeurd. Volgens de regels in Zuid-Holland mogen alleen gladde heipalen worden gebruikt om de zoetwatervoorraad in de grond van dit deel van Ridderkerk te beschermen. Schroefpalen zijn niet toegestaan volgens deze regels (Zuid-Hollandse Omgevingsverordening). In plaats daarvan is gekozen voor een alternatief systeem met prefab heipalen. Dit aangepaste plan is voorgelegd aan de gemeente, die dit heeft beoordeeld en goedgekeurd. Alle heisystemen, inclusief dit alternatief, moeten voldoen aan de geldende normen voor trillingen, waarbij rekening wordt gehouden met de nabijheid van monumenten”.
Monitoringsplan
Wooncompas merkt verder op dat eind vorig jaar het zogeheten monitoringsplan met de omwonenden van de Kerksingel is gedeeld. “Bewoners hebben aan de gemeente gevraagd om al bij de eerstgenoemde signaalwaarde te handhaven. Dat is niet conform het monitoringsplan. Er wordt wel ingegrepen, maar dat gebeurt tussen aannemer en uitvoerder. De gemeente houdt hier toezicht op. Pas bij een overschrijding van de grenswaarde (interventiewaarde) heeft de gemeente een actieve handhavende rol, zoals 29 augustus heeft plaatsgevonden. Wooncompas doet er uiteraard alles aan om de historische kern, waar we allemaal trots op zijn, te beschermen”.