Ingrijpend plan voor verkeer centrumring in gemeenteraad

18 May 2024, 19:01 uur
Lokaal
mainImage
Google Earth
Het deel van de centrumring dat eenrichtingsverkeer wordt is in blauw aangegeven. Het begint bij de kruising van de Klaas Katerstraat met de Willem Dreesstraat en eindigt in de bocht ter hoogte van de Ridderstraat – Geerlaan.

door Geert van Someren

Het Ridderkerks college van B&W heeft een ingrijpend plan voor de centrumring ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Het oostelijk deel van de ring bestaand uit de Willem Dreesstraat, de Schoutstraat, de verlengde Kerkweg en de Ridderstraat wordt eenrichtingsverkeer. Daar komt een vrij liggend fietspad in twee richtingen. In de huidige situatie rijden fietsers op de straat.

Het eenrichtingsverkeer houdt in dat de bussen van het openbaar vervoer voortaan moeten uitwijken naar het westelijk deel van de route via de Frans Halsstraat en de Jhr. Van Karnebeekweg. In een eerder stadium heeft de overkoepeling van de winkeliers al gezegd tegen dit eenrichtingsverkeer te zijn. De vrees is dat het een negatief effect heeft op het aantal bezoekers van het centrum.

Weerstand

Dat er weerstand is tegen het plan heeft het college ingecalculeerd. “Er is geen volledig maatschappelijk draagvlak voor de voorkeursvariant. Dit is naar voren gekomen tijdens het participatietraject. Maar participatie heeft niet als doel absoluut draagvlak te realiseren. Goede participatie betekent niet dat iedereen zijn zin krijgt, wel dat men gehoord wordt en dat alle belangen die naar voren worden gebracht zorgvuldig worden gewogen. Participatie benut de kennis uit de samenleving en maakt (tegenstrijdige) maatschappelijke en particuliere belangen inzichtelijk”, staat in het voorstel.

Parkeersysteem

Deel van het plan is de aanleg in 2026 van een parkeerroute informatiesysteem. De rijtijd naar de garages stijgt door het eenrichtingsverkeer met maximaal een paar minuten. Onderzocht zal worden wat de gevolgen zijn voor de bebouwing langs de Frans Halsstraat ter hoogte van de monumentale panden als daar bussen gaan rijden. Bewoners hebben hierover hun zorg uitgesproken. Daar waar nodig worden er maatregelen uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van een ondergronds anti-trillingsscherm. Het gebied wordt een 30 km/u zone. Dat heeft voor de omgeving een positief effect op het geluid, evenals de aanleg van asfalt in plaats van klinkers.

Zes miljoen euro

Als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel van het college wordt dat verder uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Hierbij zullen direct belanghebbenden zoals bewoners, winkeliers, RET en hulpdiensten betrokkenen worden. De kosten van het plan zijn geraamd op 6 miljoen euro. De gemeenteraad vergadert er in commissieverband over op donderdagavond 30 mei en neemt vervolgens in de raadsvergadering van donderdag 13 juni een besluit.