Water Natuurlijk zet zich al jaren in om bestrijdingsmiddelen met glyfosaat als werkzame stof bij het waterschap uit te bannen. Het resultaat was ongewis. Het antwoord op schriftelijke vragen van fractievoorzitter Konnie Wilkens geeft duidelijkheid. Het waterschap Hollandse Delta doet het middel zoveel als mogelijk in de ban.
Omstreden middel
Glyfosaat maakte onder de merknaam Roundup een opmars. In het jaar 2000 verviel het octrooi en tal van bestrijdingsmiddelen fabrikanten maakten daarna bestrijdingsmiddelen met glyfosaat als werkzame stof. Het groeide uit tot het meest gebruikt onkruid bestrijdingsmiddel ter wereld, een miljarden business voor de makers. Het middel is slecht voor het waterleven. Niettemin wordt in watergangen van het waterschap Hollandse Delta aangetroffen.
Het tast ook de gezondheid van mensen aan. Dat lijkt nu wel zo goed als zeker, al gaat het om ziektes die zich pas lang na de blootstelling openbaren. Er wordt een verband met de ziekte Parkinson vermoed. Boeren lijden meer dan gemiddeld aan deze ziekte en in Duitsland, Frankrijk en Italië wordt Parkinson als beroepsziekte onder boeren en tuinders erkend. Uit een studie van de Wereld Gezondheidsorganisatie komt naar voren dat stof mogelijk kanker veroorzaakt. In de Verenigde Staten lopen duizenden rechtszaken tegen fabrikanten. Ook zijn al miljoenenclaims toegekend aan boeren die ernstig ziek zijn geworden van het middel.
Toch mag het middel nog steeds gebruikt worden. Recent besloot de EU om de toelating met 10 jaar te verlengen. Onze minister onthield zich van stemming, terwijl de Tweede Kamer opdracht had gegeven om tegen te stemmen. Ook het waterschap Hollandse Delta maakte lange tijd gebruik van middelen met glyfosaat als werkzame stof.
Middel in de ban
Water Natuurlijk vond dat onverantwoord, vanwege de gezondheid van medewerkers, de gevolgen voor de waterkwaliteit en de andere milieu bezwaren. De afgelopen jaren voerde Water Natuurlijk in het waterschapsbestuur verschillende acties om het gebruik van deze bestrijdingsmiddelen te stoppen. Fractievoorzitter Konnie Wilkens stelde schriftelijke vragen naar de huidige stand van zaken.
Het waterschap Hollandse Delta past zelf geen glyfosaat meer toe. En dat geldt ook voor aannemers die in opdracht van het waterschap werken. Op gronden van het waterschap die verhuurd of verpacht worden kan het nog wel toegepast worden. Soms is pleksgewijs toepassen toegestaan. Soms zijn er geen beperkingen. Waar mogelijk worden pachtvoorwaarden aangepast en het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk beperkt. Water natuurlijk pleit voor een totaal verbod en doet tot die tijd een beroep op het gezond boeren verstand.
Joost Kievit MSc
Voorzitter Water Natuurlijk Hollandse Delta