Ingezonden: 'De Boomgaard in Rijsoord moet blijven zoals het is'

17 April 2025, 11:36 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren

De Boomgaard in Rijsoord moet blijven zoals het is.

Sterker nog: De Boomgaard moet groener, moet zijn naam eer aan doen, moet het kloppend hart zijn van de fruittelerstrots in deze regio.
Als bewoner van de Rijksstraatweg in Rijsoord met uitzicht op dit stukje groen dat ingeklemd ligt tussen een bestaand en een bedrijventerrein in aanbouw doe ik een dringend beroep op de gemeente Ridderkerk groen te houden, en zelfs groener te maken.

Sowieso al vanwege de algemene gezondheid. Onlangs is bekend geworden dat Ridderkerk op de derde plek staat van gemeentes, niet in de regio maar van heel Nederland, met de slechtste luchtkwaliteit. Onderzoek heeft uitgewezen dat een slechte lucht jaren van mensenlevens afsnoept.  Ridderkerk heeft daarnaast een zeer hoge asfaltdichtheid en wie naar een luchtfoto van Rijsoord kijkt ziet dat dit nu nog landelijke dorp aan drie kanten volledig is ingeklemd door industrie en de A15/A16 met meerdere knooppunten. Nu ziet op Google Maps het bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard er nog ‘groen’ uit maar onlangs is bekend gemaakt dat 95% daarvan verkocht is, dus volgebouwd gaat worden.

Verder heb ik, en ik niet alleen, grote vraagtekens bij hoe het zeer mogelijke besluit om toch te gaan bouwen in de Boomgaard tot stand aan het komen is. Als ik de voorgeschiedenis terugzoek lees ik vooral hoe de eigenaar, Thijs van den Heuvel, op een zeer recalcitrante manier probeert de Boomgaard te dumpen voor baksteen en beton. Ondanks dat dit tot tweemaal toe door de hoogste rechter en door de provincie is geblokkeerd, lijkt hij nu toch een achterdeur te hebben gevonden bij lokale gemeenteraadsfracties.  
Op 14 oktober 2022 ontvingen wij een brief van de gemeente waarin er gesproken wordt over meerdere opties voor de Boomgaard die afsluit met: “Ons streven is om de startnotitie in het eerste kwartaal van 2023 met u te bespreken.” Wachtend op deze uitnodiging moet ik uiteindelijk in het laatste kwartaal van 2023 in de krant lezen dat er tijdens een besloten bijeenkomst van een raadscommissie in de gemeenteraad een plan gepresenteerd is voor minstens 420 woningen, dat is ongeveer half Rijsoord erbij.

Vervolgens blijft het weer stil aan de kant van de gemeente tot er op 17 juni 2024 een uitnodiging komt voor een inloopavond om deze plannen te bekijken als omwonenden. Helaas niet vanuit de gemeente, die dan ook schitterde in afwezigheid, maar vanuit de projectontwikkelaar, stom toevallig de schoonzoon van van der Heuvel, je gelooft het niet.

En wat een flut presentatie. Sorry maar ik heb er geen andere woorden voor. Er stond een maquette (mijn vakgebied) waarvan bij een beetje doorvragen eigenlijk het standaard antwoord was dat ‘er nog niks van vast staat’. Ja, er was een ambitie om de wijk groen te laten zijn, de maquette stond ook vol met willekeurig geplaatste bomen wat altijd goed werkt in een maquette (wederom: mijn vakgebied) maar er was totaal nog niks concreets en de hele inrichting van de maquette was nog willekeurig, volgens de heren die tamelijk nonchalant de presentatie deden. Wel zag ik iets wat op een stuk of tien appartementengebouwen leek en daarvan wist men mij te vertellen dat dat inderdaad zo was, en dat die van 3 tot mogelijk 6 verdiepingen hoog kunnen gaan worden. Met andere woorden: flatgebouwen in de Boomgaard. Daarnaast hing de presentatieruimte vol met vooral stockfoto’s van willekeurige ‘groene’ bouwprojecten en idyllische plaatjes van landelijke huizen. Eigenlijk hoe tegenwoordig elk nieuwbouwproject verkocht wordt. Maar elke vorm van concreet plan of bouwtekeningen ontbrak nog in deze presentatie met gescheurde en verkleurde A4 en A3 printjes van internetplaatjes. Ik heb de foto’s nog. Veertienjarigen kunnen nog een betere spreekbeurt voorbereiden.

Schijnbaar heeft deze los zand presentatie wel diverse fracties over de streep weten te trekken maar enige betrokkenheid van de gemeente uit naar ons toe blijft ver weg. En ik vraag mij af, en ik niet alleen, hoe dan? Hoe kan een gemeente zijn eigen beloftes niet nakomen, hoe kan een van den Heuvel en zijn schoonzoon in een besloten bijeenkomst diezelfde krakkemikkige presentatie neerzetten en daarmee een mogelijke meerderheid van de gemeenteraad op zijn hand te krijgen? Is het dan zo dat uiteindelijk slecht ondernemerschap beloond wordt, tegen de wil van de rechter en de provincie in en te koste van burgers die met een gezond financieel huishouden een groot deel van hun vermogen investeren in een bewuste keuze te wonen zoals ze wonen?
Ik kan er niks aan doen maar de bijsmaak van achterkamertjespolitiek in een ons-kent-ons gemeente kleeft aan dit hele verhaal.
Mijn buurvrouw zei laatst cynisch dat in Ridderkerk uiteindelijk dit soort beslissingen niet in de gemeenteraad, maar op zondag in kerkbanken worden genomen. Of dat zo is weet ik niet, en zal ik ook nooit weten want zover reikt de Wet Openbaarheid Bestuur niet, ben ik bang.

Onlangs is er parallel aan de Rijksstraatweg in Nieuw Reijerwaard een honderden meters lang pand neergezet dat voor het uitzicht van vele van mijn buren meters hoger is dan het beeldkwaliteitsplan van de gemeente leek te beloven aan hen. Is dit dan echt hoe deze gemeente met zijn inwoners denkt om te gaan? Beloftes maken en dan achteraf de spreekwoordelijke schouders ophalen? Is dit wat wij ook kunnen verwachten met de 6 hoog flats in de Boomgaard die als groen project verkocht worden? (Voor de historici onder ons, ooit is de Bijlmer ook zo aangeprezen.)

Mogen we van onze gemeente verwachten, of zelfs eisen, dat onze gezondheid en leefbare woonomgeving waardevoller is dan het neoliberale idee dat een immer groeiende economie, waarbij alles is omgebouwd tot een beton-en-baksteen-woestenij om maar zoveel mogelijk belasting binnen te schrapen aan burgers en bedrijven, ons uiteindelijk allemaal gelukkiger maakt?
Iets zegt dat degenen in de gemeenteraad die in mei mogelijk ja zeggen tegen flats in de Boomgaard, en daarmee Rijsoord wegzetten als melkkoe voor de gemeente aan de overkant van de A15, zich eerst eens achter de oren moeten gaan krabben over hun eigen transparantie en integriteit. Ik ben echter bang dat als later de eerste heipaal in de Boomgaard geslagen wordt zij allang weer uit de raad en vergeten zijn, om ons achter te laten met de erfenis van beslissingen waar ze zelf niets van voelen.

Hou de Boomgaard groen, koester dat Ridderkerk en Rijsoord een dorps karakter hebben en al meer dan genoeg lasten dragen als het gaat om vervuiling. Bescherm ons tegen de 420 (of meer) woningen en een evenredig aantal dagelijkse autobewegingen op dit gebied dat al wemelt van vrachtverkeer en wat alleen maar meer gaat worden als Nieuw Reijerwaard af is.
Maak van de Boomgaard weer een boomgaard, een park, een kinderboerderij, een pluktuin. Voor ons, en voor de duizenden woningen die in het Barendrechtse Stationstuinen project gepland staan van, daar is ‘ie weer: Thijs van den Heuvel.

Dido Geluk, inwoner van Rijsoord