Ingezonden: Coalitie in Ridderkerk

25 March 2022, 08:58 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren

De verkiezingen zijn geweest en de opkomst was niet hoog. Partij18+ is de grootste geworden en gaat een nieuwe coalitie vormen van minimaal 15 zetels. Dat betekent dat de oude coalitie van Partij18+, SGP, CU, CDA en het overgebleven deel van EVR door kan gaan. De vraag is of ze dat gaan doen.

Speerpunt in de campagne van Partij18+ is de zondagopenstelling. Het leverde winst op en hun kiezers mogen verwachten dat het komt. Maar het is voor SGP en CU niet bespreekbaar. Willen ze samen verder dan zal of de grootste partij of het christelijk blok op de knieën gaan. 
Zondagopenstelling kan wel gerealiseerd worden met bijvoorbeeld Partij18+, PvdAGroenlinks, LR en VVD. Een andere logische coalitie is die van de drie grootste partijen Partij18+, SGP en PvdA-GroenLinks, eventueel aangevuld met nog een partij. Wat coalitievorming bemoeilijkt zijn ‘blokkades’ die door de ene partij op een andere partij of wethouderkandidaat worden gelegd. 

Wie raadsvergaderingen volgt is bekend met de onbehoorlijke houding van SGP'er Kees van der Duin-Schouten ten aanzien van verschillende vrouwelijke raadsleden. Vooral PvdA-er Arianne Ripmeester moet het in de raad ontgelden. Ook de recent gestopte Ad Los werd niet gecorrigeerd bij uithalen naar zijn voormalige vrouwelijke partijgenoten Cora van Vliet en Petra van Nes. En zo zijn er meer onderliggende spanningen te benoemen. Kunnen de fractievoorzitters van Burger op 1 en EVR samenwerken? Wordt de laatste nog vertrouwd of toch maar ingeruild voor de VVD? Kunnen oude-coalitiepartijen samenwerken met het uitgesproken kritische LR? 

Wordt de basis voor de nieuwe coalitie kwaliteit of wie (men) de baas is? De grote vraag is ook of gemeenteraadsleden fatsoenlijk beleid en gedrag af durven dwingen of dat er getekend wordt bij het kruisje. Inwoners willen een volwassen bestuur dat meer bezig is met zorgen voor burgers dan met zorgen voor zichzelf. Met een paar weken weten we meer.

Rob van Beek