door Geert van Someren
Op welk niveau je ook inburgert in Nederland, kennis van de Nederlandse maatschappij is een essentieel onderdeel van de nieuwe Verordening Inburgering in Ridderkerk. Dat staat in antwoorden van het college op vragen van het PvdA-raadslid Arianne Ripmeester. Die verordening staat op de agenda van de gemeenteraad op donderdagavond ter besluitvorming.
De gemeente zal inburgeringsplichtige nieuwkomers begeleiden bij hun inburgering, te beginnen vanaf het moment dat zij aan Ridderkerk zijn gekoppeld. Iedereen krijgt een inburgering op maat, gebaseerd op een brede intake en het opstellen van een persoonlijk Plan Inburgering en Participatie. Voor asielstatushouders betaalt de overheid de inburgering, terwijl gezinsmigranten en overige migranten deze kosten zelf dragen.
Goed kunnen redden
Inburgeringsplichtigen leren de Nederlandse taal op een niveau waarmee zij zich goed kunnen redden in Nederland, zo staat in de verordening. Dit bevordert hun deelname aan de samenleving en verbetert hun kansen op de arbeidsmarkt. Een combinatie van taalverwerving en maatschappelijke participatie, zoals stages of vrijwilligerswerk, is een belangrijk onderdeel van het nieuwe inburgeringsstelsel.
Drie leerroutes
Er zijn drie nieuwe leerroutes bij het inburgeren. De B1 route voor taal en (vrijwilligers)werk, is gericht op het niveau B1 of hoger. Dat niveau moet in maximaal drie jaar worden bereikt. De onderwijsroute is voor jongeren die de taal ook op niveau B1 of hoger leren en worden voorbereid op vervolgopleidingen. De derde route (zelfredzaamheid) is voor degenen voor wie de eerste of tweede route te moeilijk is. Deze route is gericht op het halen van niveau A1.