door Geert van Someren
Van het aantal ambulances dat met spoed naar Ridderkerk rijdt, is vorig jaar 95,3% ter plaatse binnen de normtijd van 15 minuten. Dat is voor zover bekend voor het eerst sinds de ambulancepost in 2008 uit Ridderkerk verdween. In 2021 was dat percentage met 93,3% al veel beter dan voorheen.
Het percentage in Ridderkerk is beduidend hoger dan het gemiddelde van 91% in de regio Rotterdam, blijkt uit cijfers van de Ambulancezorg Regio Rijnmond (ARR). Het is zelfs ook hoger dan de gemiddelde van 94,2% in Barendrecht, waar wel een ambulancepost is. Het percentage ligt in Albrandswaard met 86,0% beduidend lager.
Minder ritten
Wat in de rapportage van de ARR opvalt is dat weliswaar het aantal ambulanceritten is toegenomen tot 131.146 ritten, maar dat het aantal spoedritten daalt. Het totaal aantal spoedritten daalde bij de ARR van 54.926 in 2021 naar 51.407 vorig jaar. In Ridderkerk is dat aantal gedaald met 17% gedaald van 923 in 2021 naar 766 vorig jaar. Naar de net iets grotere gemeente Barendrecht snellen in 2022 maar liefst 1.453 ambulances met spoed naar een noodsituatie.
Rijdende paraatheid
Het zeer goede cijfer van Ridderkerk is onder andere te danken aan het eerder ingevoerde systeem ‘rijdende paraatheid’. Zelf kijkt de ARR liever niet naar het percentage dat bij een alarmering binnen 15 minuten ter plaatse is. De nieuwe landelijke wijze van rapporteren is om te kijken hoeveel ritten netto zijn aangekomen binnen 15, 16 en respectievelijk 17 minuten. Voor Ridderkerk zijn die aantallen 730, 737 en 746 ritten. De ARR noemt in het jaarverslag de percentages dan ook niet, alleen de aantallen ritten.
Bloedspoed
Na corona zijn de mondkapjes verdwenen in en om de ambulances. “Het betekent dat patiënt en ambulancemedewerker elkaars gezicht weer konden zien. Wat belangrijk is, om juist in situaties waarin het spannend is en je kwetsbaar bent, de zorgverleners goed te kunnen zien”, zo staat in het jaarverslag van de ARR. Volgens de ARR betekent het niet dat er geen andere uitdagingen zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor de nieuwe urgentie-indeling die ingevoerd gaat worden. Die resulteert onder andere in een nieuwe categorie A0 (bloedspoed).
Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/publiceren-aanrijdtijden-ambulances-blijft--