Hulpteam toeslagenaffaire blijft drie jaar langer actief

7 September 2022, 16:05 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Het hulpteam bestaat in Ridderkerk op dit moment uit vijf medewerkers, een projectleider en een beleidsadviseur.

door Geert van Someren

Het gemeentelijk hulpteam dat gedupeerden van de zogeheten toeslagenaffaire ondersteunt, blijft langer actief dan gepland. Het gaat in Ridderkerk om 68 ouders en hun gezinnen. Oorspronkelijk was het plan in december dit jaar te stoppen. Dat is nu verlengd tot en met 2025. De kosten van het hulpteam zijn voor rekening van de rijksoverheid. De reden voor de verlenging is dat het herstel van de fouten door de belastingdienst nog enkele jaren gaat duren.

“Het verlengen van de inzet van het hulpteam maakt het mogelijk om ouders en gezinnen gedurende het gehele herstelproces te blijven ondersteunen”, schrijft het Ridderkerks college van B&W in een brief aan de gemeenteraad. “Ook is het dan mogelijk in te spelen op nieuwe ontwikkelingen vanuit het Rijk”. Het hulpteam biedt ondersteuning op meerdere leefgebieden: gezin, werk, financiën, huisvesting en zorg.

Kindregeling
“Zo wordt naar verwachting na de zomer van 2022 het wetsvoorstel Wet Hersteloperatie Toeslagen aangenomen. In het wetsvoorstel is een aantal nieuwe regelingen opgenomen, zoals de kindregeling”, aldus het college. “De kindregeling zorgt ervoor dat ook kinderen van gedupeerde ouders een financiële vergoeding ontvangen. Ook bevat het wetsvoorstel een regeling voor gedupeerden in de zorgtoeslag, huurtoeslag of het kind-gebonden budget. Daarnaast wordt via het wetsvoorstel onder meer de ondersteuning voor ouders in het buitenland geregeld”.

Driegesprekken
“Bovendien kunnen ouders volgens de Herijking Herstel Toeslagen binnenkort in gesprek gaan met het UHT (Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen) en de gemeente, als ze de uitslag van de eerste toets ontvangen of als ze aan de beurt zijn voor de integrale beoordeling. In dit driegesprek kan de ouder zijn/haar persoonlijke verhaal kwijt. UHT en de gemeente kunnen daarop het vervolgtraject bespreken en de behoeften van de ouder in kaart brengen op het gebied van brede ondersteuning”.

Tijdsintensief
“Deze gesprekken zijn tijdsintensief, omdat ze zorgvuldige voorbereiding vereisen van de hulpverlener vanuit de gemeente en de persoonlijk zaakbehandelaar van het UHT”, zo staat in de brief. “Ook wordt een toename in de nazorg voor ouders verwacht”.