Hoogtepunt lokale politiek in Ridderkerk

3 November 2021, 17:01 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Beeld uit de gemeenteraad van vorig jaar tijdens de algemene beschouwingen en de behandeling van de begroting.

door Geert van Someren

De lokale politiek in Ridderkerk beleeft donderdag met de Begrotingsraad het jaarlijkse hoogtepunt. De hele dag wordt vergaderd, waarbij de voorzitters van de fracties tijdens hun algemene beschouwingen hun visie geven op wat in Ridderkerk anders of beter zou moeten. Daar reageert het college van B&W op. Donderdagavond wordt in de gemeenteraad gestemd over de begroting, de moties en eventuele amendementen.

De politieke wensen staan met name verwoord in de moties die in de gemeenteraad aan de orde komen. Hierbij een greep uit wat de fracties willen.

Voorrang bij koopwoning

PvdA en GroenLinks dienen een motie in om bij de verkoop van nieuwbouwwoningen voorrang te geven aan Ridderkerkers of mensen die een die een aantoonbare binding hebben met de gemeente. “Het wordt voor veel Ridderkerkers steeds moeilijker om een betaalbare koop- of huurwoning in Ridderkerk te vinden. Dit draagt bovendien niet bij aan de doorstroming op de Ridderkerkse woningmarkt, toch een belangrijk uitgangspunt van de nieuwe woonvisie”, aldus Jeroen Rijsdijk.

Toeslagenaffaire

De PvdA wil dat in Ridderkerk nog meer wordt gedaan voor de gedupeerden van de landelijke toeslagenaffaire. “Een vast overkoepelend contactpersoon wordt gemist”, aldus Rijsdijk. “Gedupeerden geven aan nog steeds hun leven niet te kunnen oppakken vanwege de schulden en het tempo waarop dossiers worden opgepakt door het rijk. PvdA Ridderkerk is van mening dat onderzocht zou moeten worden of schulden van gedupeerden kunnen worden overgenomen. Het rijk komt te zijner tijd met een compensatie dus het financiële risico voor de gemeente is laag”.

BAR

De SGP onderstreept nog eens dat er werk moet worden gemaakt van de doorontwikkeling van de BAR-organisatie. “De samenwerking tussen Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk mag niet ten koste gaan van de vrijheid om een eigen Ridderkerks beleid te voeren. Daarom is het goed dat op dit moment wordt onderzocht hoe Ridderkerk binnen de BAR-organisatie beter kan worden bediend”.

Schaaktafels

De SGP vindt eenzaamheid onder ouderen en jongeren een blijvend aandachtspunt. “Wanneer maatregelen die verband houden met COVID-19 zijn vervallen, is het zaak de aandacht hiervoor niet te laten verslappen. Los hiervan is het sowieso goed als mensen elkaar ontmoeten. Om dit te bevorderen dient de SGP een motie in om op openbare plekken, zoals winkelpleinen en in de wijken schaaktafels te plaatsen. Ook zou het mooi zijn als scholen dit initiatief overnemen. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat vooral bij kinderen het rekenen naar een hoger niveau gaat als ze leren schaken”.

Veilige leefomgeving

Leefbaar Ridderkerk benoemt een veilige leefomgeving als motto van de inwoners van Ridderkerk. “Vorig jaar bij de Algemene Beschouwingen constateerden wij dat het aantal misdrijven in 2019 met 44% was gestegen ten opzichte van 2018. Helaas is gebleken dat het aantal misdrijven in 2020 alleen maar verder is toegenomen. De maatschappij verhardt. De incidenten worden “zwaarder”. Ook binnen onze gemeente houden steeds meer jongeren zich met deze praktijken bezig. Niemand durft anderen meer aan te spreken op hun gedrag, omdat de kans op een messteek of zware mishandeling de meest normale zaak van de wereld is geworden”.

Nu nog handhaven

“We kunnen onze kop in het zand blijven steken maar op langere termijn levert dit alleen maar verliezers op”, aldus Leefbaar Ridderkerk. “Het moet niet gewoon zijn dat er in Ridderkerk mensen zijn die met messen of boksbeugels op zak lopen. Gelukkig is het ‘messenverbod’ opgenomen in de APV. Nu nog hierop handhaven!! Eén keer per jaar scholen controleren is NIET voldoende. Alleen opnemen in de algemene plaatselijke verordening is NIET afdoende. Ook de zichtbaarheid van de Buitengewoon Opsporings Ambtenaren kan en moet veel beter. Immers kunnen handhavers openbare ruimte een belangrijke bijdrage leveren aan het bevorderen van de leefbaarheid en de veiligheid van Ridderkerk. Door zichtbaar op straat aanwezig te zijn”.

Extra afvalpas

Het CDA merkt op dat bij de invoering van het afvalplan een veel gehoord geluid was dat het voor inwoners die slecht ter been zijn lastig kan worden om hun afval weg te brengen. “Als CDA vinden we dat, vanuit het standpunt dat we moeten omzien naar elkaar, we hier iets aan moeten doen. In veel gevallen zullen mensen die minder goed ter been zijn vaak ook een mantelzorger hebben. Het CDA dient een motie in om voor deze mantelzorgers een extra afvalpas te verstrekken voor het woonadres waarop de mantelzorger mantelzorg verleent”.

Verder komt het CDA met moties voor rolstoelvriendelijk meubilair in parken, zoals bijvoorbeeld picknicktafels en de mogelijkheid om zienswijzen en verzoeken in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) digitaal te mogen indienen.

Aanvragen direct toekennen

De ChristenUnie komt met een motie voor de directe toekenning van WMO-beschikkingen. “Achter die motie zitten waarden die voor de ChristenUnie heel belangrijk zijn: recht doen en de kwetsbare beschermen. In de motie vragen we om per direct alle aangevraagde WMO-beschikkingen gedaan tot vandaag toe te kennen (met uitzondering voor verbouwingen en vervoer). Dit is hard nodig omdat er binnen de gemeentelijke organisatie forse achterstanden zijn bij het afgeven van beschikkingen. Wij denken dat onze inwoners niet de dupe mogen zijn van deze achterstanden en we denken dat er ‘lucht’ komt in de ambtelijke organisatie door in één keer de wachtlijst weg te werken”, aldus de ChristenUnie.

Verhuurdersvergunning

Een van de moties van Burger op 1 vraagt om het invoeren van een verhuurdersvergunning voor de particuliere woningmarkt. “Druppel op de gloeiende plaat, maar wel iets om woningen betaalbaar te houden. In Ridderkerk gaat dat over ca 4% van de huurwoningen maar dat kan gemakkelijk in korte tijd groeien. Om te voorkomen dat extreem hoge huurprijzen gevraagd kunnen worden of bijzonder slecht onderhoud gepleegd kan dit een instrument zijn om dan in te grijpen door met een vergunning om te mogen verhuren, te werken”.

Variabel tarief afval

Burger op 1 merkt op dat het ophalen van huisvuil een eerste levensbehoefte is. “De wethouder wil in januari 2022 het ‘variabel tarief’ invoeren. In het beginstadium van de plannen was dat uitgelegd als een basistarief met daarin voor elk huishouden twee ‘klepbewegingen’ per week of eens per twee weken een lediging van de mini-container. Extra klepbewegingen of een extra mini-container zou dan bijbetalen betekenen. Dit wordt nu losgelaten en élke klepbeweging of lediging moet extra worden betaald. Wij voorzien zo veel problemen als afval in bermen of containers van anderen enzovoorts. Wij dienen een motie in dit voor de duur van 1 jaar naar het eerste voorstel terug te brengen en dan minder klepbewegingen dan 2 per week of 1 ledigingen per 2 weken, terug te betalen ofwel te belonen”.

NB. D66 en Partij 18Plus hebben geen inbreng geleverd. Partij 18Plus omdat die “het hele jaar door beschouwd”. D66 ontbreekt om onbekende redenen. De VVD ontbreekt ook in onze opsomming, omdat in de inbreng geen moties worden benoemd. GvS