door Geert van Someren
Uit de evaluatie van de jaarwisseling in Ridderkerk is gebleken dat de schade door vernielingen groter is dan eerst werd gedacht. Tijdens zijn nieuwjaartoespraak op maandagavond 6 januari heeft burgemeester Marco Oosterwijk een bedrag van 13.000 euro genoemd. Inmiddels is gebleken dat de schade 21.774,16 euro bedraagt.
Het bedrag is substantieel meer dan de ongeveer 12.000 euro aan vernielingen van de jaarwisseling 2023-2024 en de circa 11.000 euro van de jaarwisseling van twee jaar geleden.
“Helaas is het schadebedrag hoger dan voorgaande jaren. Vooral prullenbakken moesten het weer ontgelden”, schrijft het college in een informatiebrief aan de gemeenteraad. “Dit geldt ook voor een aantal verkeersborden, een komportaal (constructie die boven de weg hangt, red) en speeltoestellen. Met name de laatste twee zijn grote kostenposten. Van deze vernielingen wordt aangifte gedaan. Getracht wordt de schade zoveel mogelijk te verhalen op de daders”.
“In Ridderkerk kunnen wij tevreden terugkijken op onze jaarwisseling: er hebben zich geen grote persoonlijke ongelukken voorgedaan. Met dank aan onze inwoners en partners die hieraan bijgedragen hebben. Over de ontwikkeling van het schadebedrag maken wij ons zorgen en zijn we verontwaardigd. Ten aanzien van de komende jaarwisseling zullen wij bezien of we aanvullende maatregelen kunnen treffen”.
Belaagd met vuurwerk
“Op wat kleine opstootjes, brandjes en vreugdevuurtjes na heerste er een goede sfeer op straat. Bij de brandweer was het rustig. Op oudejaarsdag en in de nieuwjaarsnacht is acht keer uitgerukt voor buitenbrandjes en brand in ondergrondse containers. Tevens is twee keer assistentie verleend in de regio”, aldus de brief. “De gemeentelijke handhavers hebben in de wijken en op de vuurwerkvrije zones geschouwd op bijzonderheden. Op de meeste plekken en in de vuurwerkvrije zones was het rustig. Voorkomen is dat met Carbid werd geschoten en dat een stapel pallets in brand ging. Helaas was een dieptepunt dat ze door een groep jongeren werden belaagd met vuurwerk. Hierop hebben de handhavers zich voor hun eigen veiligheid teruggetrokken en is de politie ingeschakeld”.
Illegaal vuurwerk
“In aanloop naar de jaarwisseling is in een bedrijfsloods opslag van illegaal vuurwerk aangetroffen. Om te voorkomen dat de overtreding opnieuw zou plaatsvinden, heeft een bestuurlijk gesprek met de overtreders plaatsgevonden en is tevens overgegaan tot het opleggen van een last onder dwangsom”, schrijft het college aan de gemeenteraad. “Met elkaar bepalen we op voorhand risicolocaties en worden maatregelen getroffen, zoals tijdelijk cameratoezicht, inzet van beveiligers en het afsluiten van afvalbakken en ondergrondse containers. Ook is er aandacht voor leegstaande panden en wordt ingezet op het schoon opleveren van de openbare ruimte en het (laten) weghalen van brandbaar materiaal of losliggende stenen. Op voorhand hebben politie, jongerenwerkers en handhavers intensief contact met de jongeren en worden signalen met elkaar gedeeld”.
Schoollessen over vuurwerk
“Voorlichting aan scholieren (zowel basis als voortgezet onderwijs) over de risico’s en gevaren van vuurwerk is elk jaar weer een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op de jaarwisseling”, merkt het college op. “De wijkbrandweerfunctionaris heeft samen met een ambulancemedewerker en een handhaver vuurwerkles gegeven. Tijdens de les werden tips gegeven en kregen de leerlingen via een filmpje een boodschap van de burgemeester over de regels die gelden tijdens de jaarwisseling. Na afloop werden aan de leerlingen vuurwerkbrillen uitgereikt”. In de brief aan de gemeenteraad spreekt het college van B&W zich niet uit over de wens die onder andere in Rotterdam klinkt, voor een landelijk vuurwerkverbod. Die wens is mede een gevolg van het toegenomen geweld tegen hulpverleners, dat ook in Ridderkerk plaatsvond.