Ridderkerks Dagblad | Het stond op internet, dus...
mainImage

Het stond op internet, dus...

11 september 2021, 10:38 uur
Lokaal, Columns

Van de week was ik er bijna ingetrapt. Een vriend van me zou ineens in Belgie bij het autocircuit zijn. Althans, volgens de locatievoorziening van Facebook op zijn pagina. Even twijfelde ik aan mezelf. Zou ik het dan toch verkeerd begrepen hebben? Ik had toch net zijn vrouw gesproken dat ze elkaar tegen waren gekomen en gezwaaid hadden naar elkaar. Ik moest er wel om lachen. Hij haalt wel vaker geintjes uit. Dus toch maar even zijn wederhelft een berichtje gestuurd dat het toch wel heel erg knap is om binnen een kwartier van ons dorp naar Belgie te rijden. Een heel arsenaal aan lachende gezichtjes kreeg ik terug en de opmerking dat er al aardig wat mensen ingetrapt waren. Want het staat immers op Facebook, dus het is waar...

Als ik dan zo eens op mijn tijdlijntje van Facebook kijk, zie ik wel meer dingen waarvan ik denk: zou het kloppen? Aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn. Van die gesponsorde berichten. Als ik dan eens de commentaren eronder lees, dan klopt mijn veronderstelling dat het niet altijd koosjer is aardig. Kennelijk trappen veel mensen er toch in, zonder eerst even verder te kijken.

Bij het doorspitten van mijn tijdlijn viel me ineens op dat ik heel veel gesponsorde berichten kreeg. Toch maar eens mijn instellingen bekeken. En jawel hoor, ik had niks uitgezet, dus elk woord wat ik maar intyp - of het nu over schoenen, honden of andere zaken gaat - daar kreeg ik dus gesponsorde berichten over. Dat heb ik mooi maar eens uitgezet. Ik ben benieuwd of ik dan minder van dit soort berichten krijg. Want tja, als ik leuke schoenen voorbij zie komen, ga ik toch verzinnen of ik ze wel of niet wil hebben. Klinkklare onzin, want ik heb genoeg schoenen staan. Eigenlijk wil ik helemaal niet zo beïnvloed worden. Wil ik zelf graag bedenken of ik iets nodig heb of niet. Dan kan ik er altijd zelf nog naar gaan zoeken.

Naast veel betaalde berichten komen er ook berichten voorbij waarvan ik denk: klopt dit, is het waar? Is het een mening of een feit? Ook van nieuwssites. Laatst was ik ook in de berichtgeving van een nieuwssite getrapt. Bleek het een satirische nieuwssite te zijn. En eerlijk is eerlijk, het kwam behoorlijk geloofwaardig over. Gelukkig waren er al snel mensen die me erop wezen dat het nep nieuws was. Oei, ook ik moet eens beter opletten. Niet er vanuit gaan dat wanneer er iets als nieuws gebracht wordt, het ook waar is. Mijn eigen gezond verstand gebruiken. Gelukkig heb ik die niet voor niks gekregen, dan moet ik het ook maar gebruiken. 

Het zou het best makkelijk zijn als bij het begin van een artikel staat of het over de waarheid gaat. Maar ja, aan de andere kant: dikke kans dat ik het, wanneer het erbij staat dat iets onzin is, niet ga lezen. Als ik een stuk van een columnist ga lezen, dan weet ik tenminste dat er een mening gegeven wordt en dan is het aan mij of ik het er mee eens ben of niet. Soms komt dan er dan ook wel weer eens een mening naar voren in zo’n stuk waarbij ik denk: zo had ik het niet bekeken. Dat helpt me dan ook weer om scherp te blijven of erover na te denken. 

Toch is het best jammer dat je er niet vanuit kan gaan dat wat je leest op de digitale snelweg, dat ook de waarheid is. Dan zou ik altijd deze de schuld kunnen geven als iets niet blijkt te kloppen. Dan zou ik immers kunnen zeggen: het stond op het internet, dus is het waar... 

Karin Kayadoe
Fractievoorzitter Leefbaar Ridderkerk