In Ridderkerk zijn er veel activiteiten om eenzaamheid tegen te gaan. In het kader van de Week tegen Eenzaamheid (30 september - 7 oktober) lichten we deze week een van die activiteiten uit.
De week tegen Eenzaamheid wordt georganiseerd als ondersteuning van het nationale actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid. De gemeente Ridderkerk is bij dit actieprogramma betrokken. Daarom worden er regelmatig activiteiten georganiseerd om mensen samen te brengen.
Gesprekgroep
Een van die activiteiten is de LHBT-gespreksgroep in Aafje Reyerheem. Elke maand biedt Aafje ruimte voor een ontmoetingsplek voor LHBT-ouderen. LHBT is de afkorting voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender. Vaak heeft deze groep ouderen weinig of geen contact met gelijkgestemden. De gespreksgroep biedt daarom ruimte om herinneringen te delen, maar vooral ook om gewoon gezellig te praten. Het doel is dat LHBT-ouderen zich niet eenzaam hoeven te voelen.
Welkom en gehoord
De initiatiefnemer van de gespreksgroep legt uit waarom dit zo belangrijk is: “LHBT-ouderen zijn bij uitstek een groep waar veel eenzaamheid voorkomt. Ze groeiden op in een tijd waar anders geaard zijn vaak niet werd geaccepteerd. Veelal waren ze in die tijd niet meer welkom in de kerk of op hun werk. Daarnaast kregen ze met regelmaat denigrerende of respectloze opmerkingen naar hun hoofd. Het is heel eenzaam om niet geaccepteerd te worden. De angst voor afkeuring dragen ze vaak hun hele leven lang mee. Dat is zo erg dat sommige ouderen zelfs op late leeftijd niet uit de kast durven komen of zelfs weer de kast ingaan, omdat ze geen gelijkgestemden kennen en zich onbegrepen en eenzaam voelen.”
“De gespreksgroep is een plek waar we samen terugkijken op het verleden. Om de mooie dingen te delen, maar juist ook om de pijnlijke periodes van ontkenning en onbegrip te verwerken. Ook een persoonlijk gesprek is mogelijk, als een groep toch een te grote stap is. Zolang iedereen zich maar welkom en gehoord voelt.”
Meer informatie?
Bent u nieuwsgierig naar of heeft u interesse in de LHBT-gespreksgroep? Neem contact op met Franny de Wit via 06-4664 2068 of [email protected]. Heeft u meer behoefte aan een persoonlijk gesprek? Laat dat Franny weten.