Geslaagd, en dan?

17 June 2023, 10:08 uur
Lokaal , Columns
mainImage

Eigenlijk had ik een heel ander onderwerp in mijn gedachten. Zittend in de tuin achter mijn laptop verzinnen hoe ik mijn gedachtes in het vat moest gieten, hoor ik opeens gejuich. Het is de dag van de examenuitslagen, dat had ik wel meegekregen. Gelijk vliegen mijn hersenen een heel andere kant op. Heerlijk als je zelf mag bepalen waarover je schrijft, dus het onderwerp wat ik in gedachten had, verschuift gewoon naar een andere keer. 

Van harte gefeliciteerd jongelui als je te horen hebt gehad dat je geslaagd bent. Ouders; weer een mijlpaal is achter de rug. Op naar het volgende hoofdstuk. Toch nog een herkansing moeten gaan maken? Kom op, je kunt het. Gezakt; over tien jaar weet niemand meer dat het niet in één keer is gelukt. Gewoon opnieuw doen. Degene die staatsexamen om wat voor reden dan ook hebben moeten doen hebben als het goed is ook de uitslag binnen. Ook van harte gefeliciteerd!

Voor mijn jongste kuiken is het alweer tien jaar geleden dat we de vlag uit hebben mogen hangen. De laatste van de drie. Wat een last viel er van mij af. Deze hindernis was gepasseerd. Niet dat ze het zo moeilijk hadden, maar ik hoopte toch echt, als ouder, dat ze met een goede startkwalificatie verder op weg konden. Van mijn drie jongelui wist er maar één daadwerkelijk wat hij wilde worden later als hij groot was. Dat hij toen al een kopje groter was dan ik, vergeet ik maar even.

Er zijn zoveel verschillende opleidingen, zoveel mogelijkheden als je de juiste basis hebt afgerond. Lijkt me enorm lastig. Aan de andere kant, het leven loopt soms toch heel anders dan je had gedacht en verwacht had. Als je vroeger aan mij had gevraagd of ik de politiek in zou willen gaan, dan had ik gevraagd of je wel helemaal goed bent. Zo niks voor mij leek het me.

Gewoon doen wat je leuk lijkt, waar je denkt dat je interesses liggen, waar je blij van denkt te kunnen worden. Blijkt dat uiteindelijk niet het geval, dan gewoon wat anders gaan doen. Natuurlijk wel een weloverwogen keuze maken. Niks mis met een beetje nadenken en uitleggen aan jezelf en anderen waarom iets wel of niet bij je past. 

Van mijn drie kinderen hebben uiteindelijk twee werk, wat niet helemaal bij hun vervolgstudie past. Zeker weten dat ze wel het een en ander van de opleiding van hun keuze hebben opgestoken en mee hebben genomen in hun huidige bestaan. Gaandeweg liep het pad toch anders en hebben ze een andere weg ingeslagen.  Hoe mooi is dat. Ze zijn gelukkig en doen het goed. Meer kun je je toch als ouder niet wensen. Want, wat weet je als je 16, 17 of 18 bent nu van het leven? Je zult er alleen wel zelf iets van moeten maken. Als iedereen  piloot, dokter, kapster of stratenmaker wil worden dan hebben we echt met z’n allen een probleem. 

Ga je droom achterna, blijkt het toch niet te kloppen met wat je gedacht of gehoopt had…..er zijn zat mogelijkheden en iedereen heeft een talent. Soms duurt het even langer voor je die gevonden hebt. Is dat erg? Natuurlijk niet, zolang je maar tevreden achterom kunt kijken dat je maximaal eruit hebt kunnen halen wat in je zit en bij je past.

Heel veel succes! 

Karin Kayadoe
Fractievoorzitter Leefbaar Ridderkerk