Gemeenteraad neemt vrijwel alle moties aan

5 November 2021, 16:30 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Onderonsje tijdens de ruim een half uur durende schorsing. V.l.n.r. Ad Los (EVR), Karin Kayadoe (LR), wethouder Laurens Franzen en Edward Piena (VVD).

door Geert van Someren

De Ridderkerkse gemeenteraad heeft donderdag tijdens de algemene beschouwingen en de behandeling van de begroting vrijwel alle moties aangenomen. Van de 23 ingediende moties haalden er 19 een meerderheid. Ook een amendement en een extra motie over transparantie in de lokale politiek kregen voldoende stemmen.

Dat de grootste Partij 18Plus principieel tegen alle moties stemde, met uitzondering van één, had vrijwel geen invloed. De enige motie die het mogelijk wel wat gehaald als 18Plus voor had gestemd, was een motie van Leefbaar Ridderkerk over bijzondere bankjes voor kameraadjes op schoolpleinen. Die motie haalde 14 van de 29 stemmen. De andere drie moties werden al zo royaal verworpen door de gemeenteraad, dat die 5 tegenstemmen van 18Plus daar geen invloed op hadden.

Linkse coalitie

Opvallend was onder andere dat de vijf moties van de PvdA en twee van Groen Links alle zeven de eindstreep haalden. Mogelijk is dat een voorbode voor de acceptatie en toekomst van de linkse samenvoeging in de raad, die gisteren werd aangekondigd. Björn Ros wees de raadsleden van 18Plus erop dat hun principiële houding toch anders was dan vier jaar geleden. Toen verliet huidig wethouder Henk van Os de raadsvergadering, zodat de stemverhouding niet werd beïnvloed. Nu stemden de vijf raadsleden van 18Plus tegen, maar met dezelfde motivering dat ze wilden dat na de verkiezingen in maart met een schone lei kan worden begonnen.

Opvallend

Op zijn minst ook opvallend was dat – tegen de zin van burgemeester Attema – een motie van coalitiepartij SGP werd aangenomen voor een extern onderzoek naar de jeugdproblematiek in Ridderkerk. Het enige amendement op de begroting kwam van de ChristenUnie. Daarmee wordt ingestemd met het voorstel om – tegelijkertijd met de aanleg van al geplande voetpaden – ook een tweerichtingsfietspad langs de Donkerslootweg aan te leggen. De investering is 75.000 euro.

Opwinding

Opwinding ontstond in de gemeenteraad, toen Ad Los (van coalitiepartij EVR) wethouder Henk van Os hekelde over vermeende inmenging in de journalistieke vrijheid. Dat schoot bij 18Plus zo in het verkeerde keelgat dat fractievoorzitter Westbroek een schorsing aanvroeg. Die duurde eerst een kwartier, maar het liep vervolgens uit naar ruim een half uur. Bij het overleg elders in het raadhuis, werd onder andere EVR-raadslid Cora van Vliet betrokken.

Beetje crisissfeer

Aan het beetje crisissfeer gevoel kwam een einde toen fractievoorzitter Westbroek van 18Plus, na de gebruikelijke vraag van burgemeester Attema wat de schorsing had opgeleverd, antwoordde dat 18Plus het spijtig en onbegrijpelijk vond wat Los had gezegd. Op vragen en opmerkingen van VVD, GroenLinks en Burger op 1 reageerde Westbroek met “dat hij het daarbij liet”.

Respectvol

Na de avondpauze presenteerden zeven van de elf fracties (alleen SGP, CDA, EVR en D66 ontbraken) een motie waarin de raad van Ridderkerk uitspreekt “te hechten aan onderling respectvol, transparant en constructief openbaar debat in onze raadsvergaderingen”. Alle 29 raadsleden stemmen voor de motie, inclusief de leden van 18Plus. Opvallend, omdat de motie onder andere juist ageerde tegen het kort daarvoor door hen gevoerde overleg in ‘achterkamertjes’.

Massaal akkoord

Bij de stemmingen ging de gemeenteraad massaal akkoord met de begroting, met uitzondering van GroenLinks. Daarmee maakt GL alsnog bezwaar tegen de investeringen door het college van enkele tientallen miljoenen euro’s na de verkoop van de Eneco-aandelen.